Napunk

A kormánykoalíció csökkenteni akarja a korrupció büntetési tételeit. Ez Bödörnek is segíthet a bíróságon

Norbert Bödör a bíróságon. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Norbert Bödör a bíróságon. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Boris Susko, a Smer igazságügyi minisztere már készíti a büntető törvénykönyv módosítását. Erről nemcsak Robert Fico, hanem Tomáš Taraba, az új miniszterelnök-helyettes is beszélt. Taraba már egy évvel ezelőtt benyújtott egy módosító javaslatot, aminek köszönhetően Norbert Bödör akkor is elkerülhetné a börtönt, ha a bíróság bűnösnek találná a Marhapásztor-ügyben.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Az új kormánykoalíció már dolgozik azon a javaslaton, amely csökkentené a korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények büntetését – írja a Denník N. Épp korrupció gyanúja miatt folyik eljárás több olyan Robert Fico miniszterelnökhöz, valamint Peter Pellegrinihez és Andrej Dankóhoz közel álló személy ellen, akik a választás után fontos pozíciókhoz jutottak a parlamentben.

Ha a negyedik Fico-kormánynak sikerül csökkenteni a büntetési tételeket, az érinteni fogja azokat a jelenlegi ügyeket is, amelyekben még folyik a nyomozás, vagy amelyekkel már a bíróságok foglalkoznak. Az egyik legnagyobbnak számító Marhapásztor-ügyben, amit Martin Bargel bíró korábban az „óriási korrupció megagépezetének” nevezett, Norbert Bödör és Martin Kvietik, a Smerhez és az SNS-hez közel álló befolyásos oligarchák már a bíróság előtt állnak.

A Smernek és az SNS-nek a Hlasszal együtt elég szavazata van a parlamentben ahhoz, hogy úgy módosítsák a büntető törvénykönyvet, hogy az segíthet ezeknek az oligarcháknak abban az esetben, ha a bíróság bűnösnek találná őket.

Az agrártámogatások körüli korrupcióról szóló Marhapásztor-ügyben a vádirat szerint összesen 10 millió euró kenőpénz cserélt gazdát. Fico barátja, Bödör 7-től 12 évig terjedő börtönbüntetést kaphat ebben az ügyben, Kvietik pedig, aki Danko barátja, még ennél is többre, 10-től 15 évig terjedő börtönre számíthat.

Arról, hogy Boris Susko, a Smer igazságügyi minisztere már dolgozik a büntető törvénykönyv módosításán, Fico és Tomáš Taraba, az új környezetvédelmi miniszter, a kormánykoalíció egyik befolyásos tagja is beszél.

Taraba arra hivatkozik, hogy Nyugaton alacsonyabbak a büntetési tételek

Mérsékelni kellene a korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények büntetési tételeit, mert azok Szlovákiában Nyugat-Európához képest aránytalanul magasak, mondja Taraba. Szerinte nem valami új dologról van szó, mindössze standardizálni szeretnék a büntetéseket, ahogy ez Németországban vagy Ausztriában is működik. Taraba erről már Suskóval is egyeztetett.

Taraba nemcsak környezetvédelmi miniszter, hanem befolyásos pozíciót tölt be az új koalícióban – ő lett Fico kabinetjének egyik miniszterelnök-helyettese is. Az SNS frakciójának tagjaként került a kormányba, a koalíciós tárgyalásokon is részt vesz, a választások óta pedig gyakran képviseli az SNS-t a nyilvánosság előtt. Bár nem tagja Danko pártjának, csak a párt listáján indult, gyakran tárgyal magával Dankóval is.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Marhapásztor-ügy

Norbert Bödör

Tomáš Taraba

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak