Napunk

Fico a békepártiságot hangoztatta Brüsszelben, de nem tett keresztbe az uniós döntéshozatalnak

Orbán Viktor és Robert Fico Brüsszelben. Fotó - TASR/AP
Orbán Viktor és Robert Fico Brüsszelben. Fotó – TASR/AP

Orbán nemzeti konzultációt indít Magyarországon az uniós ügyekről.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Véget ért a kétnapos EU-csúcs Brüsszelben, ahol az uniós vezetőket tömörítő Európai Tanács a közel-keleti konfliktusról, Ukrajna 50 milliárd eurós támogatásáról és a migráció kezeléséről is tárgyalt.

Az első ügyben csütörtökön sikerült megállapodni a tagországok vezetőinek: az EU humanitárius szüneteket kér Gázában, kiáll Izrael önvédelmi joga mellett, de felszólít mindenkit, hogy hagyja a Gázába tartó segélyek akadálytalan bejutását.

Az EU-csúcs pénteken folytatódott: Ukrajna ügyében ezúttal nemcsak Orbán Viktor ellenállására lehetett számítani. Robert Fico frissen kinevezett szlovák kormányfő is jelezte: Szlovákia leállítja Ukrajna fegyverekkel való segítségét, és azzal sem ért egyet, hogy az EU ilyen módon támogassa Ukrajnát.

Orbán Viktor Brüsszelbe érkezésekor a szokásával ellentétben nyilatkozott az újságíróknak és elmondta: Magyarország nem támogatja az uniós költségvetés bővítését, ami lehetővé tenné az EU migrációs reformját, és megalapozna egy új ukrán segélycsomagot.

Orbán tulajdonképpen belengette a vétót, azonban a kollégái nem feltétlenül voltak borúlátóak. Kaja Kalla Kallas észt miniszterelnök, azt mondta, „eddig mindig az volt”, hogy a magyar kormányfő rossz dolgokat mondott, de jó dolgokat tett, és „addig rendben voltunk”. Péntek délelőtt viszont már azt mondta, nehéz tárgyalásokra számít a költségvetés bővítéséről.

Nyikolaj Denkov bolgár kormányfő szintén péntek délelőtt azt nyilatkozta, Magyarország és Szlovákia is elvben egyetért Ukrajna támogatásával, a kérdés az, milyen típusú támogatásról van szó, és azt hatékonyan tudja-e Ukrajna felhasználni.

Fico többet fizetne be az uniós kasszába

Fico csütörtök éjjel a Politico szerint azzal érvelt, hogy Ukrajna egy korrupt ország, és ő itthon nehezen fogja tudni elfogadtatni, ha az EU plusz pénzt ad Ukrajnának. A szlovák kormányfő péntek reggel azt írta a Facebook-oldalán, ahhoz, hogy Ukrajnát 2027-ig 50 milliárd euróval támogassa az EU, vagy az egyéb kiadásokat kell visszavágni, vagy többet kell befizetni a közösbe.

Fico inkább kész megemelni Szlovákia hozzájárulását 400 millió euróval a következő négy évre, de nem

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Brüsszel

Európai Unió

Migráció

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Robert Fico

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak