Napunk

A közel-keleti konfliktus kiterjedésének világgazdasági hatásai

Askelonban a lakótelepet találták el a rakéták. Fotó - TASR/AP
Askelonban a lakótelepet találták el a rakéták. Fotó – TASR/AP

Jelenleg a harcok a Gázai övezetre korlátozódnak, de ennek bármilyen kiterjedése a Közel-Keleten jelentősen megnöveli a világgazdasági kockázatokat.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Világgazdasági prognózisok bemutatásánál gyakran előkerül a gondolat, hogy mindig vannak ismeretlen kockázatok, amelyek váratlan megjelenése kibillentheti az egész világgazdaság fejlődési pályáját. Ilyen volt például a globális koronavírus-járvány is, mely pár hónapra szinte teljesen lebénította a világot, és ilyenek a háborúk és terrortámadások is.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások alapjaiban változtatták meg az USA külpolitikáját és sodorták olyan háborúkba az országot, melyek egy párhuzamos alternatív valóságban nem kezdődtek volna el. Ugyanez érvényes az orosz–ukrán háborúra is, amely mélyreható változásokat hozott magával az energiahordozók globális piacán és a globális kereskedelemben.

Izrael számára mindenképpen hasonló szintű sokkot okozott a Hamász terroristák október 7-i vérengzése, melynek több mint 1400 izraeli lakos esett áldozatul. Nyilvánvalóan a zsidók és a palesztinok kapcsolata sok évtizednyi konfliktustól terhes, de a Hamász terroristáinak kegyetlensége egész Izraelt sokkolta. Egyúttal ez azt is jelenti, hogy az elmúlt években meglévő status quo-nak vége, és Gáza további sorsa bizonytalan.

A palesztin áldozatok számának növekedése magával hozza majd a Hamásszal szimpatizáló militáns csoportok bekapcsolódását a konfliktusba. Ilyen a libanoni Hezbollah vagy a palesztin területeken már most is aktív Iszlám Dzsihád. Ha a Közel-Kelet ismét lángba borul, ennek az egész világgazdaságot is érintő, negatív gazdasági hatásai lesznek.

Jom kippur és olajválság

Biztosan nem véletlen, hogy a Hamász terroristák annak a jom kippuri háború kitörésének ötvenedik évfordulóján indították el támadásukat, mely a maga idejében szintén alapjaiban rengette meg a zsidó államot. Egyiptom és Szíria 1973. október 6-án váratlan támadást indított Izrael ellen, és ennek köszönhetően a háború első napjaiban az izraeli védelem az összeomlás szélére került. Komoly emberáldozatok árán Izraelnek végül sikerült megfordítania a harcok menetét, és október 25-re a támadó csapatok teljes vereséget szenvedtek.

Maga a jom kippuri háború nem tartott sokáig, de gazdasági hatásai majdnem egy évtizedig érezhetőek voltak a világgazdaságban. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a gazdasági erejüket éppen próbálgatni kezdő arab olajtermelők olajembergót hirdettek minden olyan országgal szemben, amely Izraelt támogatta.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Arab-izraeli konfliktus

Gazdaság

Izrael

Olajembargó

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak