Napunk

Napunk newsfilter: Míg Fico Brüsszelben debütál, itthon felpörög a tisztogatás

Robert Fico az EU-csúcson. Fotó - TASR / AP
Robert Fico az EU-csúcson. Fotó – TASR / AP

1. Fico békepártisága nem hozza izgalomba Moszkvát. 2. Nem várták meg, hogy önként távozzon, menesztették Hamran Istvánt. 3. A Smer még visszafogott is csak arrogánsan tud lenni.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Fico békepártisága nem hozza izgalomba Moszkvát

Szerdán nevezte ki kormányfővé az államfő, csütörtökön már Brüsszelbe repült Robert Fico régi-új miniszterelnök, hogy részt vegyen az uniós vezetőket tömörítő Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozóján. A fő témák a közel-keleti konfliktus és az orosz–ukrán háború lesz.

Vajon csatlakozik Fico a csúcs főtrolljához, Orbán Viktorhoz? A szlovák kormányfő még az indulása előtt, Pozsonyban megismételte a kampányban is hajtogatott álláspontját: nem ért egyet Ukrajna fegyverekkel való támogatásával, ezt Szlovákia nem is folytatja, legfeljebb a legcsekélyebb mértékű katonai támogatásban van benne, ha például aknamentesítésről van szó. Fico szerint Ukrajnában Oroszország és az USA konfliktusa folyik, egyébként Oroszország nem jelent veszélyt sem Szlovákiára, sem az EU-ra.

Fico európai renoméját már a kampány megtépázta, amikor aláírta a koalíciós szerződést Pellegrinivel és Dankóval, az Európai Szocialisták Pártja ki is hajította a Smert és a Hlast a soraiból és az EP-frakciójából is.

Csakhogy úgy tűnik, Moszkva sem feltétlenül tekint partnerként Ficóra:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Hamran István

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak