Napunk

EU-csúcs: Orbán büszke az orosz kapcsolataira, Fico megvonná Ukrajnától a katonai segítséget

Orbán Viktor és Robert Fico Brüsszelben. Fotó - TASR/AP
Orbán Viktor és Robert Fico Brüsszelben. Fotó – TASR/AP

Kétnapos EU-csúcs kezdődött csütörtökön. Az állam- és kormányfők részvételével zajló találkozó fő témái közt szerepel a Hamász és Izrael közötti háború, illetve az orosz-ukrán fegyveres konfliktus. Szlovákiát már Robert Fico képviseli, kérdés, mennyiben tervez változtatni Szlovákia hivatalos álláspontján.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Cikkünk frissül

Csütörtök délután kezdetét vette az uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója, amelyen a tervek szerint főként a két aktuális fegyveres konfliktus, a Hámász és Izrael között kibontakozó, illetve az Ukrajnában több mint másfél éve zajló háború lesz hangsúlyos téma.

Utóbbi kapcsán a nemzetközi sajtó is azt figyeli, hogy a kormányfővé frissen kinevezett Robert Fico mennyire áll az Ukrajnának bármilyen katonai segítségnyújtást elutasító Orbán Viktor magyar miniszterelnök oldalára. Előzetesen, a választási kampány során ugyanis Fico is azt hangoztatta, hogy kormányzása esetén „egy töltényt sem” küld Szlovákia Ukrajnának.

Politico beharangozó cikke szerint egyesekben aggodalmat kelt, hogy a nemrég Putyinnal parolázó Orbán Ficóval az oldalán tovább bomlaszthatja az EU egységét, ugyanakkor az EU-ügyi portál diplomáciai forrásai szerint az ötmilliós Szlovákia közel sem rendelkezik akkora befolyással mint Magyarország, illetve vezetőjének belső hatalma is sokkal törékenyebb, mint Orbánnak Magyarországon.

„Szlovákia olyan kis ország, hogy ez aligha fog változást hozni” – mondta  a Politicónak egy uniós tisztviselő. „Szlovákiának alig van befolyása. Szükségük van a kohéziós alapokra és az EU jóindulatára, nem igazán engedhetik meg maguknak, hogy bajkeverők legyenek Brüsszelben. Ami sokkal fontosabb Orbán számára, az Lengyelország elvesztése, mint szövetséges a jogállamisági kérdésekben, nekik a méretük miatt volt valódi befolyásuk” – tette hozzá a lap forrása.

Orbán büszke, hogy találkozott Putyinnal

Reuters tudósítása szerint a brüsszeli csúcsra érkező Orbán Viktor újságírói kérdésre válaszolva elmondta, „büszke” Vlagyimir Putyinnal való kapcsolataira. Az orosz elnökkel nemrég Pekingben találkozott, tette mindezt annak ellenére, hogy az Európai Unió komoly erőfeszítéseket tesz Moszkva elszigetelésére az Ukrajna elleni háború miatt.

A találkozó híre

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

EU-csúcs

Európai Unió

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Robert Fico

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak