Napunk

Egy politikai közösség előkarácsonyi ajándéka: megnyitotta kapuit a Fidesz elitképzője Dunaszerdahelyen

Megnyílt az MCC dunaszerdahelyi tagozata. Fotó - Napunk
Megnyílt az MCC dunaszerdahelyi tagozata. Fotó – Napunk

Kevés hely van a világon, ami közép-európaibb Dunaszerdahelynél – ebben a kisvárosban valahogy tényleg összeér a Kelet és a Nyugat, s természetesen egymásba simulnak az egyébként ellentétesnek tűnő dolgok is.

A régi vasútállomás előtt egymás után suhannak el a legújabb szériás BMW-k, színesen nyújtóznak az égbe a panelházak, a város szélén pedig, nem messze a fogyasztás modern kori szentélyeitől, az áruházaktól konzervatív tudásközpont nyílik.

Egy esőbe hajló októberi szerda estén ugyanis megnyitotta kapuit a Mathias Corvinus Collegium dunaszerdahelyi tagozata a Keleti lakótelep tömbházainak árnyékában. A tervek szerint itt képzik majd a régió legtehetségesebb fiataljait, akik – ha úgy hozza a sors – a szlovákiai magyarság kiválóságai és vezetői lesznek.

Utánpótlásképzés

„Végre valami jó dolog jön Dunaszerdahelyre” – jegyzi meg mellettem egy idősebb úr, félig-meddig nekem címezve a mondandóját. Az MCC Malom utcai épületének nagyterme lassacskán megtelik, Pomichal Krisztián igazgató szinte mindenkit személyesen üdvözöl a parkolóban.

A vendégek jó része ismert arc, egy politikai közösség ismert arcai. Megérkezik Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, de itt van Mózes Szabolcs, a párt alelnöke, Orosz Örs, az Összefogás-platform elnöke, és Őry Péter, az MKP egykori OT-elnöke is. A hátsó sorokban feltűnik Gubík László, az Esterházy Akadémia vezetője is, kicsit távolabb Csáky Pál beszélget, majd érkeznek a város vezetői is, Hájos Zoltánnal az élen.

A teremben mindenki meg van róla győződve, hogy az MCC dunaszerdahelyi megjelenése óriási jelentőségű és nagyon jó dolog. És igazuk is van – ennek a politikai közösségnek az MCC ideérkezése egy előkarácsonyi ajándék.

Mi az MCC?

Májusban derült ki, hogy Erdély és Kárpátalja után Szlovákiába érkezik a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nevű, Fidesz-közeli tehetséggondozó intézmény. Az MCC Dunaszerdahelyen telepszik le, és a szintén Fidesz-közeli Ma7 portál és hetilap korábbi politikai rovatvezetője, Pomichal Krisztián fogja vezetni.

A dunaszerdahelyi MCC alapiskolás és középiskolás diákoknak kínál képzéseket. Az ötödikes alapiskolásoknak szóló Fiatal Tehetség Program (FIT) keretében 25, a Középiskolás Program (KP) keretében 100 jelentkezőt vártak a szervezők. A központ szeretne megjelenni több más szlovákiai városban is előadásokkal és oktatási programokkal, Pozsonytól Királyhelmecig.

Az MCC nem titkoltan a Fideszhez közeli intézmény, hiszen fenntartó alapítványának kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadója (a hivatalos megnevezés szerint „politikai igazgatója”).

Emellett pedig az utóbbi három évben az Orbán-kormány több száz millió euróval tőkésítette fel az intézményt olyan módon, hogy állami tulajdonú részvényeket (Mol, Richter) és ingatlanokat adományozott neki. A kormány ezenkívül közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá tette meg az MCC alapítványát, így alkotmányos védelmet biztosított ennek a vagyonnak.

Pomichal Krisztián visszafogott köszöntőt mond, de az egykori Ma7-es újságírón látszik, hogy rendkívül élvezi az új, intézményalapítói szerepét. Nemzetstratégiai jelentőségűnek nevezi az MCC szlovákiai megjelenését, és ideológiáktól mentes, de értékalapú képzést ígér, hogy a kiválóságra törekvő, tehetséges fiatalok a nemzet hasznára legyenek.

Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester ennél jóval konkrétabb volt: ő már arról beszélt, hogy az MCC falai között a jövő szlovákiai magyar közösségi, sőt, politikai vezetőit képezhetik majd. Ezzel lehántotta a cukorkapapírt az MCC ideérkezésének lényegéről: a tehetséggondozó azért van itt, hogy a tehetséges fiatalokat minőségi képzésben részesítve megteremtse és megerősítse azt a konzervatív-nemzeti politikai hátországot, melyre szüksége van a helyi politikának, elsősorban a Szövetségnek.

Vonzó ajánlat

Könnyű lenne erre az egészre ráfogni, hogy káderképzés – de egyrészt a káderképzés csúnya szó, másrészt ennél jóval többről van szó. Az MCC ugyanis ennél többnek akar látszani, és több is akar lenni: egy új konzervatív valóság megteremtésének egyik eszköze.

Egy olyan intézmény, mely akkor kapott rengeteg pénzt és politikai támogatást, mikor a Fidesz belátta: ha a hatalom és a társadalmi monopólium mellett nagyobb, közép-európai ambíciói is vannak, akkor le kell ráznia magáról a kontraszelekció korlátait. Az új valóságot pedig nem csak a politikai indoktrinációra, hanem a minőségi tudásra kell építenie, és ehhez a jövő tehetségeire kell alapoznia.

Ezt a célt pedig nem lehet egy provinciális tákolmánnyal elérni: egy jó nevű intézményt kell felfuttatni, brandet kell építeni, és elérni, hogy mindenhol jelen legyen. Magyarország legnagyobb városaiban, Erdélyben, Kárpátalján, Szlovákiában, de Bécsben, Brüsszelben és Londonban is. Rengeteg pénzt kell erre áldozni, hatékonyan kell elkölteni, és nemzetközi súlyt kell neki szerezni. S ha ez az intézmény végül tényezővé válik, már nagyon nehéz lesz konkurálni vele.

Tudásközpont és tehetséggondozás – két szó, amely az értelmiségnek és a tehetséges fiataloknak rendkívül vonzó. Még azoknak is, akik nem feltétlenül értenek egyet Orbán Viktor új konzervatív valóságával.

Bence Szechenyi, Széchenyi István amerikai leszármazottja a The Guardianben írt arról, hogy részt vett  az MCC Budapest Fellowship Programjában, és az intézmény ajánlata annyira erős, hogy nehéz visszautasítani. Lakhatás, külföldi utak, networking, nemzetközi kapcsolatok, publikálási lehetőségek – ez mind rendelkezésre áll ebben a pénzzel bőségesen ellátott intézményben.

S ez nem csak egyetemi, tudományos, kutatói szinten van így: erdélyiekkel beszélgetve rengeteg helyről hallani, hogy az MCC nagyon agilisen, nagyon vonzó ajánlattal keresi az ottani középiskolásokat, sikerreceptet kínálva nekik. Ez kibővül azzal, hogy az MCC képzésének elvégzése akár 70 pontot is jelenthet egy magyarországi egyetemi felvételin.

A Partizán ezzel kapcsolatban azt írja: a középiskolásoknak szóló program pozitív megerősítésre alapoz, az online kurzusok általános plusztudást adnak át fontos területeken a diákoknak. A klubdélutánok és a „KP szombatok” azonban már közéletileg átszínezettebbek, a résztvevők pedig itt már találkoznak egyoldalú témabemutatásokkal is.

Konzervatív vs. újkonzervatív

De térjünk vissza Dunaszerdahelyre, a Malom utcába – az MCC diákjainak zenés előadása után (elhangzott a Nélküled is) panelbeszélgetéssel folytatódott az este. Méghozzá egy kifejezetten izgalmas beszélgetéssel.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dunaszerdahely

Fidesz

Oktatás

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak