Napunk

Ódor Lajos: A nagypolitika olyan, mint a virsligyár, az ember inkább ne akarja tudni, mi zajlik a színfalak mögött

Ódor Lajos a Denník N júniusi beszélgetésén. Fotó N - Vladimír Šimíček
Ódor Lajos a Denník N júniusi beszélgetésén. Fotó N – Vladimír Šimíček

Mindig próbáltam ötletekkel, javaslatokkal hozzájárulni ahhoz, hogy Szlovákia jobb hely legyen. Meglátjuk, megmarad-e ez a rossz szokásom, mondta Ódor Lajos, aki néhány órával azt követően, hogy átadta a kormányhivatalt Robert Ficónak, a pozsonyi Nová Cvernovka épületében vett részt a Denník N által szervezett beszélgetésen.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Öt hónap Szlovákia miniszterelnöki székében nem volt elég arra, hogy Ódor Lajos elveszítse a humorérzékét. Éppen ezt az adottságát, valamint a szakértelmét dicsérte a minap Zuzana Čaputová államfő is, amikor a szakértői kormánytól búcsúzott. „A szakértelem és a humor egyedülálló kombinációja, amit Ódor Lajos tanúsított, nemcsak nekem, hanem a kormány tagjainak is segített megbirkózni a nehéz helyzetekkel” – fogalmazott a köztársasági elnök.

A szerda esti eseményen Ódor arról beszélt:

  • milyen tapasztalatokat szerzett kormányfőként;
  • mekkora valószínűsége van, hogy politikai pályára lép;
  • miért gondolja, hogy nincs veszve minden;
  • és miből meríthet reményt Szlovákia.
Fotó N – Vladimír Šimíček

A jó barátainak nem, a kevésbé jó barátainak már inkább ajánlaná kipróbálni, milyen közel fél évig Szlovákia miniszterelnökének lenni. Saját bevallása szerint sokat tanult ez idő alatt, hiszen lehetősége volt mélyebb betekintést nyerni abba, milyen folyamatok vezetnek egy-egy intézkedés foganatosításához.

„Olyan ez, mint a virsligyár – az ember inkább nem akarja tudni, mi zajlik a színfalak mögött” – teszi hozzá Ódor, aki szinte képtelen úgy beszélni valamiről, hogy ne poénkodjon. Ennek köszönhetően az est nagy részében nevetés hallatszik a nézőtérről, sőt, még a politikusokkal szemben mindig szigorú moderátor, Monika Tódová sem bírja megállni, hogy ne értékelje Ódor humorát.

A szakértői kormány leköszönő miniszterelnöke megerősítette: egyelőre nem kapott ajánlatot arra, hogy folytassa politikai pályafutását. A kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy ilyen irányt vesz a karrierje, mosolyogva válaszol. „Öt százalék az esélye, ez még a statisztikai hibán belül van” – mondja, és hozzáteszi: „Nem kizárni valamit még nem jelenti azt, hogy az a valami valószínű”.

Tódová szerint a parlamenti választást megelőzően többen voltak, akik legszívesebben Ódorra szavaztak volna. „Én a demokrácia rajongója vagyok” – szögezi le Ódor, aki a szakértői kormány hatalomra kerülését azzal magyarázza, hogy hiba történt a mátrixban, valami elromlott, a politikusok nem tudtak egyezségre jutni, és valakinek magára kellett vállalnia a feladatot. „Ennek nem így kellene lennie” – mondja, és gyorsan hozzáteszi, elképzelhetőnek tartja, hogy szakértők, hivatalnokok irányítsák az országot, de fontos, hogy demokratikus választás útján kerüljenek hatalomra.

Az SaS elnöki posztján üresedés várható, veti fel Tódová, aki szerint Ódor mint jobboldali közgazdász még bele is illik a képbe. „Nem könnyű megbuktatni ennyi kormányt, nem tudom, hogy képes lennék-e erre” – üti le a labdát egy újabb poénnal Ódor, így a moderátor nemzetiségi szempontból próbálja megközelíteni a kérdést. „A magyaroknak nem sikerült bejutniuk a parlamentbe…” – kezdi. „De a kormányba igen” – vág vissza Ódor nevetve.

Kérdésre válaszolva elmondja, hogy a Szövetség eredménye nem váltott ki belőle semmilyen érzést, mivel nem is várta, hogy a párt esetleg bejut a parlamentbe. „Számomra úgy tűnik, hogy az emberek

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Ódor Lajos

Ódor-kabinet

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak