Napunk

Szlovákiában leginkább a választások meghamisításától és a hagyományos család tönkretételéről féltek a választók

A PS-ellenes kampány a választókra is jelentős hatással volt – derül ki a CEDMO szervezet szlovákiai felméréséből.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Közvetlenül a választások előtt a Smer, az SNS és a Republika szavazói számos fiktív vagy másodlagos fenyegetéstől tartottak, amelyek olyan témákkal függtek össze, mint az egészségügy, az oktatás vagy a korrupció. A legtöbben például úgy vélték, hogy a Progresszív Szlovákia győzelme hatással lehet családi életükre és a legfiatalabb generáció nevelésére.

Ezt erősítette meg a Václav Moravec cseh tévés műsorvezető és egyetemi tanár által vezetett Central European Observatory of Digital Media (CEDMO) felmérése.

Az Ipsos ügynökséggel együttműködve a választási kampányból ismert, több konkrét állítással szembesítette a szlovák választókat. Ezek például az Ukrajnának nyújtott katonai segítséghez, kulturális-etikai témákhoz vagy a választások állítólagos manipulálásával kapcsolatos összeesküvés-elméletekhez kapcsolódtak.

A kutatás szeptember 22. és október 1. között, azaz a szavazás előtti utolsó napokban zajlott. 2106-an vettek részt benne.

Mire jutottak?

Az eredmények azt mutatták, hogy a Progresszív Szlovákia elleni antikampány jól működött az új koalíció szavazói körében. A Smer, a Republika és az SNS szavazóinak kb. nyolcvan százaléka komolyan tartott attól, hogy egy PS által vezetett kormány „alapvető veszélyt jelent a hagyományos családra és ifjúság egészséges fejlődésére Szlovákiában”.

E pártok szavazóinak csak elhanyagolhatóan kisebb százaléka (75-78 százalék) vélte úgy, hogy „a parlamenti választások meghamisításának lehetősége Szlovákiában” valós veszélyt jelent.

Harmadikként pedig: a Smer, a Republika és az SNS szavazóinak 67-75 százaléka egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy az Ukrajnának nyújtott szlovák katonai segítség „meghosszabbítja a háborút Ukrajnában, és azzal fenyegeti a szomszédos országokat, hogy a fegyveres konfliktus áthelyeződik a területükre”.

A Hlas szavazóinál az eredmények eltérőek voltak, de nem alapvetően. Peter Pellegrini pártja támogatóinak 64 százaléka hitte el azt az állítást, mely szerint a PS „fenyegetést jelent a hagyományos családra”. Az állítólagos választási csalás és az Ukrajnának szállított fegyverek „csak” felüknek okozott gondot.

A felmérés eredménye részletesebben a táblázatunkban látható:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hlas

Kultúrharc

Progresívne Slovensko

Republika

Smer

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak