Napunk

Az etnikai politizálás vége? Válasz Fiala-Butora János vitaindító cikkére

Hogy akkor a kudarc után tényleg vége van-e az etnikai politizálásnak? Tóth Erzsébet Fanni hozzászólása. Vélemény.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szerző pszichológus, traumakutató, a bécsi Sigmund Freud Egyetem tanára

Alig telt el néhány óra a 2023-as parlamenti választások után, amikor elhangzott a jóslat: az etnikai alapú politizálásnak ezennel vége. Az érzelmektől túlfűtött légkörben, ahol kiben a csalódottság, kiben a düh, az irigység vagy az elégedettség húrjait megpengető eredményeket még igazából fel sem dolgozták, ez a mondat különösen fájdalmasan hasított sokakba, és hatása máig fodrozza a szlovákiai magyar politikai diskurzust.

A gyász

Bár egyes politikusok és támogatóik hatalmas erőfeszítéseket tettek a szavazatok elnyeréséért, a választások éjjelén egyértelművé kezdett válni, hogy a szlovákiai magyaroknak ismét nem lesz képviselete a parlamentben, a kampány során kialakult reményt és lelkesedést felváltotta a gyász.

A gyászt általában hajlamosak vagyunk egyéni tapasztalatként kezelni és a privát szféránkhoz, leginkább a szeretteink halálához kapcsolni. A legújabb kutatások és elméletek azonban sokkal összetettebb képet nyújtanak. Egy széleskörű, több dimenziós élményről beszélnek, amely mikro-, mezzo- és makroszinten is keletkezhet és megélhető.

Ha ebben a kontextusban vizsgáljuk meg a folyamatot, amely szeptember végén (de már jóval előtte is) végigsöpört a szlovákiai magyar társadalmon, akkor látni fogjuk, hogy ez egyaránt egyéni és kollektív élmény. Kollektív, amely azért fordulhat elő, mert a veszteség egy teljes csoportot érint, amelynek közös feltételezései, reményei ismételten összeomlanak.

A politikai gyász azoknak a tapasztalatait is magában foglalja, akik nem a saját etnikumuk képviselőire adták a voksukat, de maguk módján régóta küzdenek a kormányzó szervek ideológiája és gyakorlata ellen. Ahogy azokét is, akik jelenleg még (helyi, mikroszintű) politikai hatalommal rendelkeznek, de akik számára a választók szeptember végén egyértelmű üzenetet küldtek, hogy az eddigi társadalmi-politikai szinteken meghozott döntéseik és a hatalmon maradásuk erősen időhöz kötöttek és bármikor semmivé lehetnek.

Azaz nemcsak az veszített, akinek a saját jelöltje most nem került a törvényhozásba, de nemzetiségtől, politikai állásponttól, gazdasági státusztól, iskolai végzettségtől függetlenül az is, aki a választások eredményeinek hatására kénytelen átértékelni, amit eddig stabilnak, állandó értékrendnek, normának vélt.

A politikai gyász során tapasztalt érzelmek olyan letaglózó erővel hathatnak, amelyek

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar Szövetség

Szlovákiai magyar

Társadalmi vita

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak