Napunk

Napunk newsfilter: Szlovákiában ismét Fico az úr

Fotó - TASR
Fotó – TASR

1. Kezdjünk visszaszokni: ismét Robert Fico a miniszterelnök. 2. Matovič megadta az alaphangot. 3. Köszönjük meg Ódornak és kormányának.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Kezdjünk visszaszokni: ismét Robert Fico a miniszterelnök

Robert Fico mától immár négyszeres miniszterelnök. Lenyűgöző politikai karrier egy olyan embertől, aki 2009-ben azt mondta, hogy 2014-ben már biztosan nem lesz a politikában.

De hát ember tervez, Isten végez, ahogy mondani szokták. Lehet, hogy Fico tényleg nem így tervezte. Sokan biztosan nem ezt szerették volna. De így alakult, nem tehetünk mást, mint hogy alkalmazkodnunk. Lesz mit megszokni.

Čaputová nehéz napja. Zuzana Čaputová államfőnek voltak már nehéz napjai, de a mai valószínűleg benne van a top 3-ban. Nem elég, hogy ki kellett neveznie Robert Ficót és kormányát és jó képet kellett vágnia az egészhez, az ezt követő fényképezkedésen Fico és Kaliňák közé került, ami tényleg mindennek a teteje.

A kinevezés után az államfő és az új miniszterelnök is rövid beszédet mondtak. Čaputová a várható nehézségekre figyelmeztette a kormánytagokat és arra, hogy nemcsak hatalmat kapnak, a felelősséget is viselniük kell.

Fico arról beszélt, hogy kormány még soha nem vette át a hatalmat ilyen háborgó társadalmi viszonyok, rossz gazdasági mutatók és tönkrement pénzügyek mellett. Jobb életet és békét ígért, Čaputovának pedig ezt faarccal tűrnie kellett, úgy téve, mintha nem ez az ember tette volna pokollá az életét az elmúlt három évben.

Déja vu. Aztán a miniszterek elmentek az első kormányülésre, ahol Ficót már Kaliňák és Denisa Saková fogták közre. A nagyfőnök, a mester és a tanítvány. Mellettük Tomáš Taraba, aki viszonylag új fiúnak számít ezen a szinten, de nagyon lelkesen tanul.

Gondoljunk bármit, de ez az ország többségének az akarata.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Napunk newsfilter

Ódor-kabinet

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak