Napunk

A Hídnak voltak a legbőkezűbb adományozói az elmúlt 20 évben, de az MKP sem panaszkodhatott

Sólymos László csaknem negyedmillió eurót ajándékozott a Hídnak. Fotó - Napunk
Sólymos László csaknem negyedmillió eurót ajándékozott a Hídnak. Fotó – Napunk

A Transparency International Slovensko hiánypótló adatbázist rakott össze a pártok zárszámadásaiból és a transzparens számlák adataiból. Az adatbázisból kiderül, ki tette a legtöbb magánpénzt a pártok kasszáiba.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Arról, hogy mennyi pénzt kapnak a politikai pártok a választási eredményekért, sok szó esik – arról azonban már kevesebb, hogy mennyi pénz vándorol a pártkasszákba nem állami forrásokból, és kik a pártok legnagyobb hitelezői. Erről készített most böngészhető adatbázist a Transparency International Slovensko (TIS) – azon civil szervezetek egyike, amelyeket a legintenzívebben támadnak Robert Ficóék.

Az adatbázis azért is fontos, mert olyan adatokkal dolgozik, melyek ugyan nyilvánosak, de nehezen hozzáférhetőek. Ilyenek például a pártok korábbi transzparens számláinak adatai, melyeket a TIS 2022 óta egy nyilvánosan hozzáférhető weboldalon archivál – ezeket a számlákat ugyanis a pártok általában megszüntetik a választások után. Az új, most hozzáférhetővé tett adatbázis pedig azokat az adatokat teszi nyilvánossá, melyeket csak a pártok nehezen hozzáférhető zárszámadásainak százait végigböngészve lehet kinyerni.

Ezek az adatok arról szólnak, kik ajándékoztak vagy hiteleztek a pártoknak az elmúlt két évtizedben, 2002 és 2022 között. A TIS 21 párt éves pénzügyi jelentését dolgozta fel – s ebből kiderül, hogy ezek a pártok legalább 43,5 millió eurót szereztek nem állami forrásból. Csaknem 14 ezer természetes személy vagy cég ajándékáról vagy kölcsönéről van szó. A TIS összegzése szerint kölcsönökből és hitelekből 23 millió folyt be a pártkasszákba, 11 milliót pedig ajándékoztak a pártoknak.

Drága dolog a politika

Ilyen pénzekre elsősorban az új pártoknak van szüksége, melyek még nem mérettették meg magukat a parlamenti választáson – valamint olyan pártoknak, melyek a parlamenten kívül rekedtek.

Fontos kiemelni, hogy ezek az adatok a pártok hivatalos könyveléseiből származnak, a hivatalosan feltüntetett ajándékok és hitelek összegzéséről van szó. Szlovákiában azonban az elmúlt évtizedekben több pártfinanszírozási botrány is volt, például az SDKÚ-DS-nél, de a Smerrel kapcsolatban is merültek fel hasonló vádak.

A TIS által közzétett adatokon keresztül nem csak jobb áttekintést kapunk arról, milyen pénzekkel is dolgoznak a pártok, kontextusba kerül az is, hogy a politikai karrier nagyon drága tud lenni – és a sikertelenség milyen komoly anyagi kárt tud okozni a pártoknak és a politikusoknak is. Ez elsősorban ott domborodik ki, ha számba vesszük, kik voltak az egyes pártok legnagyobb hitelezői és ajándékozói az elmúlt években – a top 10-ben ugyanis szinte kizárólag egykori és jelenlegi pártelnökök vannak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Híd

Magyar Szövetség

MKP

Pártok

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak