Napunk

Az orosz diplomaták még mindig szabadon kémkednek Brüsszelben

Kirill Logvinov, Oroszország EU-s állandó képviseletének vezetője. Fotó - Russian Mission to the EU / Facebook
Kirill Logvinov, Oroszország EU-s állandó képviseletének vezetője. Fotó – Russian Mission to the EU / Facebook

A belga kémelhárítás szerint Oroszország EU-s diplomáciai képviseletének vezetője kémkedik az oroszoknak, az Európai Bizottság mégsem hajlandó kiutasítani – írja a VSquare. Bár az orosz diplomaták a háború kitörése óta nem mehetnek be az uniós intézmények épületeibe, rendszeresen vendégül látnak EP-képviselőket. Tavasszal Milan Uhrík is járt a brüsszeli orosz nagykövetségen.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Nem sokkal azt követően, hogy 2022 februárjában Oroszország megtámadta Ukrajnát, Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke bejelentette, hogy az orosz és belarusz diplomatáknak megtiltották, hogy belépjenek az EP épületébe. Két héttel később, április elején pedig az orosz EU-delegáció 19 diplomatáját az országból is kitiltották – ők valószínűleg fedésben dolgozó titkosszolgálati tisztek voltak.

Ebben az időben az EU tagországai több száz orosz diplomatát utasítottak ki, akik ezen országok titkosszolgálatai szerint Oroszországnak kémkedtek.

A belgák szóltak, az EU nem lépett

A Belga Állambiztonsági Szolgálat (VSSE) is megosztotta az Európai Külügyi Szolgálattal (EKSZ) azokat a titkosszolgálati információkat, amelyek bizonyos orosz diplomatákat kémként azonosítottak, valamint részletezték az ellenséges tevékenységeiket is – derítette ki a VSquare oknyomozó portál több európai lappal, köztük az ICJK-val együttműködve.

Az EKSZ feladata az EU nem uniós országokkal kialakított diplomáciai kapcsolatainak ápolása, és ez a szerv hajtja végre az uniós kül- és biztonságpolitikát, a vezetője Josep Borrell.

Mivel az orosz uniós képviselet belga területen található, a kémelhárítási feladatokat a belga hatóságok látják el, a kiutasításról azonban csak az Európai Bizottság és az EKSZ dönthet. Úgy tűnt, ezt meg is fogják tenni, azonban az EU végül nem tiltott ki minden orosz diplomatát azok közül, akiknek a nevét a belga titkosszolgálat átadta az EKSZ-nek.

Köztük volt Kirill Logvinov, az orosz képviselet jelenlegi vezetője is. A VSquare oknyomozása szerint a belga titkosszolgálat őt is kémként azonosította, és a belga kormánnyal együtt próbálta elérni, hogy az EU határozottabban lépjen fel ellene, az Európai Bizottság és az EKSZ azonban valamiért nem így cselekedett.

Semmitmondó válasz Borrelltől

Logvinovval kapcsolatban már tavaly nyáron kérdéseket intézett az Európai Bizottsághoz két EP-képviselő – az egyikük a litván Petras Auštrevičius volt –, szerintük ugyanis Logvinov egyik feladata az, hogy beszivárogjon a lettországi Valdis Dombrovskis bizottsági alelnök körébe. Dombrovskis felel többek között Ukrajna pénzügyi támogatásért.

Amíg az EP-képviselők a Bizottság válaszára vártak, Logvinov lett az orosz képviselet vezetője. Josep Borrell válasza szerint a Bizottság következetesen felméri a fenyegetést, és mindig is prioritásként kezelték az orosz hírszerzési tevékenység felderítését, elhárítását és a reagálást rá. Auštrevičius szerint ez egy nagyon általános válasz, amiből nem derült ki, tesz-e a lépéseket a Bizottság.

Az Európai Bizottságot a VSquare is megkereste az ügyben, Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi és biztonságpolitikai (egyébként szlovák) szóvivője

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Kémkedés

Milan Uhrík

Orosz–ukrán háború

Titkosszolgálatok

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak