Napunk

Hogyan érjük el, hogy ne nyűg legyen a gyerek számára a rendrakás? Ha büntetni fogjuk, attól még nem rak rendet – mondja a gyermekpszichológus

Fotó – Ron Lach/Pexels
Fotó – Ron Lach/Pexels

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Mikor alkalmas megkezdeni a gyerekek bevonását a takarításba? Mária Balážová gyermekpszichológus és pszichoterapeuta szerint sok szülő tévesen azt hiszi, hogy egy nap majd a gyerek csak úgy magától takarítani kezd.

„Azt hiszik, hogy egyszer majd magától eljön az az idő , amikor a gyerekek maguktól csatlakoznak be a házimunkába, és addig minden a szülő feladata” – mondja a szakértő.

A gyerekekkel és azok problémáival foglalkozó pszichológussal arról beszéltünk, hogyan érdemes otthon hozzáállni a takarításhoz, és mit tanácsos inkább elkerülni. Két anya, Zuzana Mrázová és Zuzana Šutová is megosztják az olvasókkal, hogyan ösztönzik a gyerekeiket a rendrakásra.

Zuzana Mrázová otthonok rendszerezésével foglalkozik a Marie Kondo-módszer alapján, és saját otthonában is ezt a módszert alkalmazza. Zuzana Šutová minimalista, aki ebben a szellemben neveli két gyerekét is.

Ne takarításként, hanem egy újabb tevékenységként fogjuk fel

Mária Balážová pszichológus és pszichoterapeuta úgy véli, hogy a gyerekeket nem a takarításra kell ösztönözni, hanem az élethez szükséges gyakorlati dolgok elsajátítására. „Azért, hogy majd képesek legyenek saját magukról gondoskodni, és hogy fejlődjenek a motorikus készségeik, a koordináció, a tervezés és a végrehajtás.”

Balážová kiemeli, hogy a gyerekek – csakúgy, mint a felnőttek – egyik legfontosabb szükséglete a valahová való tartozás érzése. „A gyerekek előszeretettel csinálják azt, amit másoktól látnak, mert ez adja meg számukra a kölcsönösség érzetét” – fejti ki.

A szakértő szerint ezért a gyerekekkel úgy kell hozzáállni a takarításhoz, mintha az egy újabb tevékenység lenne. „A gyerekek előszeretettel csinálnak bármit, ami után az az érzésük lehet, hogy valamivel megbirkóztak, hogy valami sikerült nekik. Ennek köszönhetően úgy érzik, hogy függetlenek, és büszkék is magukra, ami egy természetes érzés. Ezáltal azt tanulják meg, hogyan vállalják át a felelősséget, hogyan dolgozzanak együtt, és hogyan legyenek önállóak” – mondja.

A takarítást mint közös tevékenységet Balážová szerint már nagyon kicsi kortól be lehet vezetni, ahogy azt már Maria Montessori olasz orvos és pedagógus is megmondta. „Maria Montessori több mint száz évvel ezelőtt elsőként kezdett el beszélni arról, hogy a gyerekek tulajdonképpen már akkor elkezdhetik elsajátítani a gyakorlati élet egyes feladatait, hogy megtanulnak járni.”

Ha a gyerekekkel együtt fogunk bele a takarításba, akkor Balážová szerint nem jó, ha igazgatunk vagy javítgatunk utánuk. A tökéletességnél sokkal fontosabb az, hogy a gyerekek bekapcsolódtak a munkába. „A szülőknek fel kellene maguknak tenni azt a kérdést, hogy szeretik-e, ha valaki belejavít a munkájukba. Mondjunk le arról, hogy minden tökéletes legyen, és ehelyett inkább összpontosítsunk arra, ami valóban fontos, és ami hosszú távú előnyökkel jár.

A pszichológus szerint a kritika teljesen el is veheti a gyerekek kedvét attól, hogy legközelebb valamibe belekezdjen.

Mikor kezdenek el saját maguk takarítani?

Mária Balážová szerint sok szülőnek téves elképzelései vannak a gyerekek otthoni kötelességeit és az azokhoz való hozzáállásukat illetően.

„Azt hiszik, hogy egyszer majd eljön az az idő, amikor a gyerekek maguktól kezdenek el takarítani, addig is minden a szülők feladata. Csakhogy ez nem így működik. Ha a gyerekeknek nem adunk lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a koruknak megfelelő tevékenységekben, mint a zöldség szeletelése, az asztal megterítése vagy az edények elmosása, akkor végül teljesen elveszítik a természetes érdeklődésüket ezek iránt a dolgok iránt” – magyarázza a szakértő.

„Később annál nehezebb valamilyen belső motivációt kialakítani. Ne magára a rendre fókuszáljunk, hanem arra, milyen környezetben akarunk lenni, ahol jól érezzük magunkat” – teszi hozzá.

A tinédzserek például gyakran azt mondogatják, hogy nekik teljesen mindegy, milyen környezetben élnek – Balážová szerint ez a természetes, lázadást illető igényükből fakad.

„Ők is biztosan jobban érzik magukat egy szép környezetben, még ha a szépet illető elképzelésük gyakran szemben is áll azzal, ami a szülők fejében él. Tekintve, hogy a tinédzserek agya még nem érte el a teljes érettséget, a mi feladatunk az, hogy segítsünk nekik a dolgaik rendszerezésében, és hogy segítő kezet nyújtsunk nekik” – mondja a pszichológus.

Mária Balážová. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Hogyan érjük el, hogy rend legyen a gyerekszobában

A szülőknek az is fejtörést okoz, hogyan bírják rá a gyerekeiket a szobájukban való rendrakásra.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Család

Gyereknevelés

Klímaváltozás

Nők

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak