Napunk

Napunk newsfilter: Fico kiosztotta Dankónak a csicskaszerepet a koalícióban

Robert Fico és Andrej Danko. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico és Andrej Danko. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Ódor elköszönt, Fico szerdán negyedszer is kormányfő lesz. 2. Huliak ment, Taraba jön. 3. Szijjártónak el kellett magyaráznia, hogy nem a Kreml álláspontját képviseli.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Ódor elköszönt, Fico szerdán negyedszer is kormányfő lesz

Dankóék ma bemutatták a kormányból hiányzó, utolsó miniszterjelöltet. A környezetvédelmi tárcát Tomáš Taraba vezetheti. A jelölés azért húzódott el, mert az államfő nem volt hajlandó kinevezni az SNS első jelöltjét, Rudolf Huliakot, akinek korábbi nyilatkozatai szembementek a zöldtárca prioritásaival.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök ma bejelentette, hogy szerdán 14:00-kor kinevezi az új kormányt. Ebből pedig világos, hogy Danko második jelöltje átment a szűrőn, bár Taraba alkalmatlansága is elnöki stopot kíván, erről bővebben a második pontban.

Robert Fico nagy napja lesz október 25-e: délelőtt tízkor sor kerül a parlament alakuló ülésére, délután kettőkor átveszi a megbízást az államfőtől, és negyedik alkalommal lesz Szlovákia kormányfője.

Ódor Lajos megtartotta utolsó sajtótájékoztatóját kormányfőként. Azt üzente, hogy szeretné, ha a társadalmi és a politikai élet is tisztelettudóbb lenne.

A köztársasági elnök nevezte ki Ódort a szakértői kormány élére azzal a feladattal, hogy öt hónapig, amíg az előrehozott parlamenti választást követően megalakul a következő kormány, vezesse az országot ebben az átmeneti időszakban.

A távozó miniszterelnök úgy véli, hogy az idő rövidsége ellenére is sikerült más politikai kultúrát meghonosítania a kormánya tagjainak. A céljuk nem az volt, hogy tovább fárasszák a társadalmat vitatkozással és támadásokkal, hanem „(…) meg akartuk mutatni, hogy lehet másképpen csinálni, (…) és sikerült egy kicsivel előbbre vinni az országot” – fogalmazott Ódor, aki szerdán kész átadni a kormányhivatalt Ficónak.

Az új miniszterelnök, Robert Fico kap egy kis örökséget az Ódor-kabinettől: az Útmutató a sikeres Szlovákiához tanulmányt. Az útmutató azokat a tennivalókat, intézkedéseket összegzi, amelyek az ország fejlődését szolgálják. A Smer elnökén múlik, milyen sűrűn lapozgatja a kiadványt, és mit próbál majd megvalósítani belőle azért, hogy az országot ismét nagyobb növekedési pályára állítsa és vonzóvá tegye. Fico ma úgy nyilatkozott, hogy őt nem érdeklik az Ódor-kabinet javaslatai, mivel a szakértői kormány öt hónapig semmit (ezt Fico négyszer elismételte) sem csinált, ezért nem is javasolhatnak semmit. Ennyit a megváltozott politikai kultúra rövid tündökléséről.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Danko

Fico-kormány

Napunk newsfilter

Ódor-kabinet

Robert Fico

Szijjártó Péter

Tomáš Taraba

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak