Napunk

Befogadtam egy vakvezetőtanoncot, hogy a saját szememmel láthassam, hogyan válik egy kiskutyából szuperhős

Brya, a vakvezetőtanonc. Fotó - Napunk
Brya, a vakvezetőtanonc. Fotó – Napunk

Szubjektív élménybeszámolók sorozatával szeretnénk bemutatni egy apró vakvezetőkutya-jelölt első évét, a boldog gyerekkort és azt a kalandos utat, amelynek a végén eldől, hogy beteljesítheti-e a küldetését.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Saját kutyánk fájdalmas távozása után az élettársammal úgy döntöttünk, hogy felvesszük a kapcsolatot néhány vakvezetőkutya-kiképző iskolával, és jelentkezünk önkéntes kölyöknevelőnek. Szemorvos páromnak a látássérültek megsegítése egyébként is a hivatása része, engem pedig a kutyákkal való különleges kapcsolatom predesztinált arra, hogy előbb-utóbb komolyabban is foglalkozni kezdjek a kölyökneveléssel. Az egyik pozsonyi egyesülettől rövidesen pozitív választ kaptunk, így vált néhány napja az életünk részévé Brya, a krémszínű labrador kölyök.

Most a Psi na život Polgári Társulással együttműködve a Napunk egy cikksorozatot indít, melyben azt szeretném bemutatni, milyen az élet egy nem mindennapi kölyökkutyával, és hogy milyen kalandos út vezet addig, amíg egy ilyen szőrös kis bájgombócból komoly munkát végző, felelősségteljes segítőkutya válik.

Miről van szó?

A kölyöknevelés és a vakvezető kutyák tényleges kiképzése elég élesen elkülönül egymástól. A kiskutyákat nagyjából egyéves korukig önkéntes kölyöknevelők gondjaira bízzák. Az ő feladatuk, hogy megtanítsák a kölyköket a szobatisztaságra, vagy például arra, hogy nyugodtan viselkedjenek a lakásban, ne szedjék szét a bútorokat, ne kunyizzanak kaját. Az önkéntesek szoktatják hozzá őket az emberi világ legkülönfélébb furcsaságaihoz is, például a tömegközlekedéshez.

Az általános cél, hogy a kölyökkutyából nyugodt, könnyen kezelhető, engedelmes, ugyanakkor magabiztos és kiegyensúlyozott, az emberhez pozitívan viszonyuló, tanulni képes fiatal kutya váljon. Ha ezt sikerül teljesíteni, és a kutya egészségi állapota is megfelelő, egy év után megkezdődhet a komoly kiképzés.

Önkéntes kölyöknevelőnek bárki jelentkezhet, de azért nem árt, ha az érdeklődőnek van némi tapasztalata a kutyatartás terén, és képes megbarátkozni a gondolattal, hogy egy év után az általa felnevelt kutyust vissza kell adni, bármennyire is a szívéhez nő ezalatt a kis növendék.

Vakvezető és másféle segítőkutyák képzésével Szlovákiában a legrégebb óta a Pozsonyi Vakvezető és Segítőkutya-kiképző Iskola foglalkozik, de más egyesületek, civil szervezetek is végeznek ilyen tevékenységet. A Psi na život Polgári Társulás 2020-ban alakult, és szorosan együttműködik a szlovákiai Vakok és Gyengénlátók Szövetségével (ÚNSS). Tagja a Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Európai Szövetségnek (EGDF), nemrég kérvényezte a tagfelvételt a Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetségébe (International Guide Dog Federation) is.

Brya, a bandatag

Amikor megérkeztem Károlyfaluba, a Vakok és Gyengénlátók Szövetsége (ÚNSS) székhelyére, az udvaron egy nagy halom szőrös bűbáj fogadott: a „fehér banda” („biela banda”) tagjai, akik szorosan egymáshoz bújva szuszogtak egy leterített pokrócon,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Állatvédelem

Egészség

Kutyák

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak