Napunk

Tomáš Taraba, aki Huliak helyett lehet környezetvédelmi miniszter, eddig leginkább a természetvédelem gyengítésén dolgozott

Tomáš Taraba. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Tomáš Taraba. Fotó N – Tomáš Benedikovič

A környezetvédelem fontos téma volt Tomáš Tararaba számára az előző parlamentben is. Arra figyelmeztetett, hogy kitiltják az embereket a nemzeti parkok erdőiből, és a visszaváltható PET-flakonok rendszerét rablásnak nevezte. Rudolf Hulaikhoz hasonlóan gyűlöletbeszédet folytat a természetvédőkkel szemben.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Tomáš Taraba nem zárja ki, hogy ő lehet az új jelölt a környezetvédelmi miniszter posztjára. „Teljesen logikus, hogy az én nevem is szóba kerül” – mondta vasárnap a Markízában azzal, hogy több mint 65 ezer preferenciaszavazatot kapott és hozzájárult az SNS parlamentbe jutásához. A múlt héten még azt állította, hogy nem szólították meg, és nincs játékban.

A jelöltség Taraba szerint keddig rendeződik. Szerdán lesz a parlament alakuló ülése, és Robert Fico azt szeretné, hogy az államfő aznap is ki nevezze a kormányt.

Taraba a potenciális jelöltek listáján Rudolf Huliakot válthatná, akit Zuzana Čaputová államfő nem volt hajlandó kinevezni. Čaputová szerint a környezetvédelmi minisztérium rendes működését nem biztosíthatja egy olyan ember, aki a kijelentéseivel tagadja az ország régóta érvényes környezetvédelmi politikáját és nemzetközi kötelezettségeit, emellett pedig nyilvánosan egyetért a másféle véleményen lévőkkel szembeni erőszakkal.

Miközben Tomáš Taraba is támadja a civil szervezeteket és a természetvédőket, bár kissé eltérő szótárat használ, mint Huliak.

Kivételek a fakitermelésre, útépítésre és a védett területek kihirdetésére

Tomáš Tarabát a természetvédők jól ismerik szisztematikus törekvései miatt, amiket a természetvédelem gyengítésének érdekében már régóta tesz. Filip és Štefan Kuffával független képviselőként az előző választási időszakban több törvényjavaslatot is beterjesztettek, melyek a természetvédelem ellen hatottak. Több hasonló törvényt megszavaztak, vagy ellenkezőleg, segítettek elsüllyeszteni azokat a javaslatokat, amelyek segíthettek volna Szlovákiának kitérni a büntetések vagy a bírósági eljárások elől.

Taraba és Kuffáék – apa és fia – 2020-ban jutottak be a parlamentbe Marián Kotleba ĽSNS-ének jelöltlistáján. Nem sokkal a választások után távoztak a frakcióból.

2022 novemberében ez a három képviselő beterjesztett egy olyan természetvédelmi törvényt, mely könnyebbé tette volna a kivételek megítélését a favágásra, az építkezésekre, útépítésre, közös vadászatokra, a tőzeg kitermelésére és a vizes élőhelyek feltöltésére még a szigorúan védett területeken is.

Ezenkívül lehetővé akarták tenni a nem őshonos növények telepítését és termesztését. A kivétel több fafajtát érintett volna, melyek problematikusak, mint például a fehér akác vagy a vörös tölgy. A javaslat a környezetvédelmi minisztérium szerint ellentétes volt a természetes biotópok és szabadon élő élőlények és növények védelméről szóló európai irányelvvel. Ez kötelezi a tagállamokat, hogy a nem őshonos fajok betelepítése ne veszélyeztesse a természetes biotópokat. A parlament nem fogadta el Tarabáék javaslatát.

2023 februárjában a parlament Tomáš Taraba, Filip Kuffa és Štefan Kuffa természetvédelmi törvényéről tárgyalt, mely a jóváhagyása esetén jelentősen megnehezítette volna az európai jelentőségű védett területek létrehozását. Hasonló javaslatot nyújtottak be egy évvel korábban is, de a parlament egyiket sem fogadta el. A tulajdonosoknak a javaslat szerint írásban kellett volna beleegyezést adniuk az ilyen területek létrehozásához, ami a tulajdonosi viszonyok széttörezedettsége miatt Szlovákiában gyakorlatilag lehetetlen.

A NATURA 2000 európai hálózatába történő besorolásról az állam tényleg dönthet a tulajdonos beleegyezése nélkül, akit utólag kompenzálnak. Az utóbbi években viszont Szlovákia ezt igyekszik elkerülni, és a tulaj beleegyezése nélkül nem jelölnek ki ilyen területeket.

A PET-flakonok visszaváltása szerinte rablás

Tomáš Taraba idén benyújtott egy törvényjavaslatot az egyszer használatos műanyag üvegek visszaváltásáról, melynek lényege, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Klímaváltozás

Környezetvédelem

SNS

Tomáš Taraba

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak