Napunk

Mutatjuk, mennyivel és hogyan emelkedhet jövőre a villamosenergia, a gáz és a távhő ára

Illusztráció- T. G. és Midjourney
Illusztráció- T. G. és Midjourney

Az új Fico-kormány nemcsak az állam eladósodásának megállítására kap javaslatokat, hanem arra is, hogyan csökkenthetné a gáz, a villamosenergia és a távhő árának növekedését a lakosság számára. 

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Azok az árak, amelyeket a háztartások és más, szabályozott fogyasztók fizetnek idén, állami beavatkozások (támogatások) miatt olcsóbbak.

Ekkora költekezést azonban az új kormány már nem engedhet meg magának. Ezzel ugyanis az adósság növelését kockáztatná, amely csődbe is vihetné az országot. A pénzügyminisztérium becslései szerint az eladósodás megállításához minden egyes évben 800 millió eurót kell megtakarítania az államnak.

Az energiaárak idei szinten tartása azonban ennek éppen az ellenkezőjét érné el, a helyzet pedig csak rosszabbodna. Az államnak körülbelül további másfél milliárdnyi eurót kellene elkülönítenie a támogatásokra, ami körülbelül a kétszerese annak, amit meg kellene takarítani.

Peter Dovhun gazdasági miniszter csapata ezért egy különkiadást készített el az úgynevezett Lego-kockákból, amelyek a költségvetés konszolidálását célzó intézkedéseket tartalmazzák. Ebben olyan lehetőségeket vázoltak fel, amelyek segítségével a kormány befolyásolhatja a havi gáz-, áram- és távhőárat.

Az egyes intézkedéseket ebben az esetben is kombinálni lehet, mint a népszerű építőkockákat. Cikkünkben bemutatjuk az öt alapvető kombinációt. Ám mindegyik lehetőség azzal számol, hogy az árak enyhén növekedni fognak a háztartások számára.

Ez alól kivételt képezhetnek a legszegényebb családok, az ő esetükben azonban kérdéses, hogy az állam egyáltalán képes-e meghatározni, melyik család a „szegény”.

1. Maradnak az idei árak

Költségvetési kiadások: 1,5 milliárd euró

Ez a második legkevésbé valószínű forgatókönyv, tekintve, mekkora kiadással járna az állami költségvetés számára.

Az állam elméletileg egy új, az energetikai cégekre kivetett rendkívüli adó bevezetésével is pénzt szerezhetne a támogatások fedezésére. Erre azonban nem sok lehetősége maradt.

Ennek egyike a rendkívüli nyereségre kivetett adó visszaállítása lenne a Slovnaft számára. A vállalat tavaly befizette ezt, amivel további 520 milliót hozott az államkasszába. A finomítót eredetileg 2025-ig terhelte volna ez az adó, de végül 2022-ben egyeztek meg, illetve magát az adót is 70 százalékról 50-re csökkentették.

Nincs sok olyan más vállalat, amely az ukrajnai háborúnak köszönhetően rendkívül profitálna, és az adójukból származó bevételeket nem is lehetne összehasonlítani a Slovnaftéval. A Eustreamnek, amely évek óta a legnyereségesebb szlovákiai gázszállító, tavaly az oroszországi tranzit csökkenése miatt romlottak az eredményei.

A forgatókönyv további problémája, hogy az elkerülhetetlen áremelkedések csak eltolódnának a következő évekre. Bár a tőzsdéken az Ukrajnát ért invázió okozta meredek emelkedés után a nyersanyagárak ismét csökkentek, az elemzők úgy vélik, soha nem fognak visszatérni a háború előtti szintre.

Van még egy másik lehetőség is: az új kormány kockáztathat és remélheti, hogy ennek a forgatókönyvnek valós költségei végül alacsonyabbak lesznek a becsült 1,5 milliárd eurónál. A minisztérium hivatalnokai ugyanis számításaik során a világpiaci energiaárak pesszimista alakulását vették figyelembe.

„Még azoknál a tételeknél is, amelyeknek jelenleg nem tudjuk, hogyan fog alakulni az ára, inkább nagyobb emelkedéssel számoltunk, mint amekkorát valójában gondolunk” – magyarázta Branislav Sušila, a gazdasági minisztérium államtitkára. „Mert mindig könnyebb némi költségvetési forrást megtakarítani, mint később további forrásokat keresni.”

2. Átalánytámogatás mindenkinek

Költségvetési kiadások: 920 millió euró

Jelenleg ez a legvalószínűbb forgatókönyv. Az árak egy „20-20-20” kulcs alapján emelkednének, amelyet az áram árának várható növekedéséből számoltak ki.

A Szlovák Villamosművek és az állam közös megegyezése alapján a lakosok jövőre

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Energiaválság

Földgáz

Fűtés

Gazdaság

Költségvetés

Különadó

Ódor-kabinet

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak