Napunk

Taraba nem zárta ki, hogy ő lehet a következő jelölt a környezetvédelmi tárca élére. A végső döntés Ficóé, mondja

Tomáš Taraba és Rudolf Huliak. Fotó - N
Tomáš Taraba és Rudolf Huliak. Fotó – N

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

„Nem tervezem, de nem is kizárt“ – válaszolta Tomáš Taraba, az SNS frakciójának parlamenti képviselője vasárnap a Markíza Na telo című politikai vitaműsorában arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy végül ő kerül a környezetvédelmi tárca élére. Csütörtökön ugyanakkor még arról beszélt, hogy nem kapott efféle felkérést.

Az újonnan alakult kormánykoalíció már egy hete a kritikák kereszttüzében van, amiért Rudolf Huliakot jelölték a környezetvédelmi minisztérium élére. Huliak jelölésével nem csak a közvélemény elégedetlen. Zuzana Čaputová államfő kijelentette, hogy nem hajlandó kinevezni Huliakot. Az SNS kitart a jelölés mellett, és kritikával illette az államfőt a döntése miatt, ugyanúgy, ahogy a Smer is.

Taraba elmondása szerint az SNS hétfőn fog tárgyalni Robert Ficóval, és tisztázzák, hogy Huliak jelölése fenyegeti-e vagy sem az új kormány kinevezését. A képviselő szerint eddig nem kaptak olyan jelzést Fico irányából, hogy Huliak miatt elbukhat az új kormány kinevezése.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az SNS frakciójában több forgatókönyvvel is dolgoznak. Az egyik, hogy új jelöltet állítanak. Egy másik lehetőség, hogy a minisztériumot elcserélnék egy másik koalíciós párttal. Taraba szerint kedden derül ki, mi lesz a következő lépés.

Taraba a Markíza vitaműsorában elismerte, elképzelhető, hogy ő lesz a következő miniszterjelölt a szaktárca élére. „Teljesen logikus, hogy az én személyemről is tárgyalni fogunk“ – mondta Taraba, hozzátéve, hogy több mint 65 ezer preferenciaszavazatot kapott az előrehozott parlamenti választáson, és így segített az SNS-nek bejutni a parlamentbe.

Elárulta azt is, hogy a kormánykoalíció alakulása idején az elsők között volt, akik felkérést kaptak, hogy legyenek parlamenti alelnökök. Taraba azonban inkább a gazdasági minisztériumot szerette volna magáénak tudni. Ezt a tárcát azonban végül a Hlas kapta meg, így Taraba parlamenti képviselő maradt.

Rudolf Huliak, Andrej Danko és Tomáš Taraba. Fotó – TASR

Kritizálják Čaputovát és tüntetnek

Az SNS határozottan kiáll Huliak mellett, többször is kritizálták Zuzana Čaputová államfőt, amiért elutasította Huliak kinevezését, a párt pedig szombaton kiadott egy állásfoglalást is, amelyben felszólították Robert Ficót, hogy a kormányalakításkor gondoljon koalíciós partnerei érdekeire is.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Környezetvédelem

SNS

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak