Napunk

Amikor meglátták a fehér buszt, tudták, hogy meg fogják kínozni őket. Egy új ENSZ-jelentés az ukrajnai orosz háborús bűnökről

Orosz katona egy Ukrajna felé tartó vonaton. Fotó - MO RF
Orosz katona egy Ukrajna felé tartó vonaton. Fotó – MO RF

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte aggodalmát, hogy a közel-keleti helyzet eszkalálódása elterelheti a figyelmet az Ukrajnában zajló háborúról.

Míg a nemzetközi közösség a lehetséges izraeli szárazföldi hadműveletre figyel a Gázai övezetben, az orosz csapatok ezen a héten is civil célpontokra csaptak le. Kedden az ukrán elnök szerint egy lakóházra támadtak Zaporizzsjában, szombaton pedig egy orosz rakéta rombolt le egy postaépületet Harkiv térségében.

Bármilyen polgári célpont elleni szándékos támadás a nemzetközi jog megsértését jelenti és háborús bűnnek minősül. Az Ukrajnában elkövetett háborús bűnöket tavaly óta figyeli az ENSZ által létrehozott különleges bizottság, amely új jelentést adott ki.

Ebben további bizonyítékok találhatók, amelyek szerint az orosz hatóságok civileket gyilkolnak, kínozzák őket, gyermekeket deportálnak, valamint nemi erőszakot és egyéb szexuális erőszakot követnek el.

Amikor nem tudott válaszolni, az oroszok elektrosokkot alkalmaztak

A bizottság korábbi jelentéseiben már megírta, hogy az orosz hatóságok a kínzást munkaeszközként használják. Ezúttal számos konkrét példát tudott feltérképezni a Herszon és Zaporizzsja régiók fogvatartási intézményeiben, ahol a kínzás „széles körben elterjedt és szisztematikus volt”.

Több áldozat és tanú leírta, hogyan történt a kínzás. Konkrétan az orosz FSZB hírszerző szolgálat személyzete is részt vett benne, miközben a szervezet fehér busza volt az azonosító jel.

„A fogvatartottak tudták, hogy érkezése az emberek kínzását jelenti” – mondta egy válaszadó, akit a Herszon melletti Nova Kahovka városában tartottak fogva.

Az ukránokat nemcsak az orosz fegyveres erők katonái, hanem az úgynevezett Donyecki Népköztársaság és a Wagner csoport katonái is kínozták. A jelentés szerint a kínzást elsősorban azzal a céllal alkalmazták, hogy információkat szerezzenek az ukrán hadseregről, annak állásairól vagy terveiről. Egyes esetekben az orosz hatóságok büntetésként alkalmazták.

Az áldozatok között volt az ukrán államigazgatás képviselője is, akit kínzással próbáltak együttműködésre kényszeríteni.

Egy másik áldozat úgy írta le a fogdában eltöltött időt, hogy az „rendkívül fájdalmas volt – mintha az embernek meg kellene halnia ott”. „Két óráig tartott. Megismételtem, hogy nem tudom, miért teszik ezt velem, és hogy tényleg nincsenek információim” – idézi a jelentés.

Mik azok a háborús bűnök

Egy szuverén állam elleni háború az ENSZ Alapokmánya szerint a nemzetközi jog megsértésének minősül. Oroszország ezzel az agresszió bűntettét követte el Ukrajnában.

De a háborúnak – még az illegálisnak is – megvannak a maga, nemzetközi szerződések által meghatározott szabályai. Ezeket a genfi egyezmények írják le, amelyek szerint például nem lehet civileket vagy orvosokat támadni.

A háborús bűnökről a genfi egyezmények rendelkeznek, eszerint a háborús bűnök közé tartozik többek között a tiltott háborús módszerek alkalmazása is. Ezekkel a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság foglalkozik, amely személyek és nem államok ellen nyomoz.

Bár Oroszország nem ismeri el ennek a bíróságnak a joghatóságát, Ukrajna azonban igen, a területén elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy orosz katona háborús bűnt követ el Ukrajna területén, a bíróság eljárást indíthat ellene.

Az áldozatok elmondták a nyomozóknak, hogy a kínzás hosszú távú testi problémákhoz és traumákhoz vezetett. Az egyik válaszadó megemlítette, hogy valahányszor nem tudott válaszolni a kihallgatás során, az orosz hatóságok elektrosokkot alkalmaztak.

„Nem tudom, mennyi ideig tartott. Örökkévalónak tűnt” – magyarázta. A kihallgatás után több napig nem tudott járni, és súlyos szorongás gyötörte. Férje, aki mindent hallott a szomszéd cellából, azt mondta, soha nem fogja elfelejteni fájdalmas sikolyait.

A szexuális erőszak mint fegyver

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

ENSZ

Háborús bűnök

Joe Biden

Orosz–ukrán háború

Vlagyimir Putyin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak