Napunk

Napunk newsfilter: Nincs ma elégedettebb ember az országban a Smer, a Hlas és az SNS választóinál

Fotó N - Vladimír Šimíček
Fotó N – Vladimír Šimíček

1. Stabilizálódni látszik egy kettéosztott ország képe. 2. Folytatódik a Huliak körüli cirkusz. 3. Pavel óva inti az európai vezetőket Orbán sorsától.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Stabilizálódni látszik egy kettéosztott ország képe

A koalíciós pártok választói a legelégedettebbek a választások eredményével, ami valahol logikusnak tűnik, a Focus választásokat követő első felméréséből azonban más érdekes következtetések is levonhatóak.

Sok boldog ember. A Smer, a Hlas és az SNS választói a leginkább elégedettek a választások eredményével: a Smernél 98%, az SNS-nél 87%, de még a Hlasnál is 80% az elégedett választók aránya.

Ez valahol érthető, hiszen ez a három párt fogja alkotni a kormánykoalíciót, mely az elkövetkező években vezetheti majd az országot, de egyben rámutat arra is, mennyire szubjektív az efféle kérdések megítélése a választóknál.

Rendben, a Smer győzött és kormányfőt ad majd, itt van ok az elégedettségre, de hol vannak azok a hangok, melyek nem is olyan rég még a választások elcsalásáról beszéltek? Persze, a Hlas jó eredményt ért el, de csak a harmadikok lettek, holott fél évvel ezelőtt még a választások megnyeréséről beszéltek.

A legnagyobb elégedetlenség érthető módon a PS szavazói között van (83% nem elégedett a választás eredményével), majd az OĽaNO (76%) és az SaS (62%) jön, de ez is relatív.

A PS először indult önállóan parlamenti választáson, és a második legerősebb párt lett – ez óriási siker, csak hát nem sikerült kormányt alakítaniuk. Az OĽaNO eredménye is csak annak tükrében lehet kiábrándító, ahol 2020-ban voltak, ahhoz képest, hogy nemrég még a bejutási küszöb alá mérték őket, egész jó teljesítményt nyújtottak.

A Hlas választói boldogok a Smer ölelésében. Hasonló tendenciákat látunk kirajzolódni azon kérdés kapcsán is, hogy mennyire elfogadható az emberek számára a Smer–Hlas–SNS-kormány: a kormánypártok választóinál óriási az elégedettség (Smer 99%, SNS 97%, Hlas 93%).

Fico, Pellegrini és Danko nyugodtan mondhatják, hogy ők csak az emberek akaratát teljesítették, és még hazudni sem fognak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Focus

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak