Napunk

A közlekedésügyi tárcát ifj. Jozef Ráž, Kaliňák barátja vezeti, akinek Andrej Kiska államfő nem hagyta jóvá belügyminiszteri kinevezését

Ifj. Jozef Ráž, a Smer leendő közlekedésügyi minisztere Fotó – TASR
Ifj. Jozef Ráž, a Smer leendő közlekedésügyi minisztere Fotó – TASR

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Smernek a legnagyobb valószínűséggel másodszor már sikerül miniszteri székbe ültetnie Robert Kaliňák motoros barátját, ifj. Jozef Rážt. A negyedik Fico-kormányban ugyanis ő a kerülhet a közlekedésügyi minisztérium élére.

Az Elán híres énekese, Jozef Ráž fiának miniszteri kinevezését egyszer már elutasította a köztársasági elnök. Történt ez 2018-ban, nem sokkal a Kuciak-gyilkosság után, amikor Fico a lemondása után az új kabinetbe Rážt ajánlották belügyminiszternek. Andrej Kiska köztársasági elnök azonban ezt nem hagyta jóvá.

Öt évvel ezelőtt Rážt azért nem nevezték ki miniszternek, mert köze volt Robert Kaliňákhoz, akinek a brutális kettős gyilkosság után tömegek követelték országszerte a lemondását.

„Az utolsó dolog, amire szükségünk van, az az, hogy azt vitassuk, ki kivel motorozott, vagy ki kinek a születésnapi ünnepségen vett részt” – mondta egy hónappal a gyilkosság után Kiska arra, miért tekinti akadálynak, hogy Ráž és Kaliňák ismerősök.

Jozef Ráž jobb oldalon, mellette Robert Kaliňák. Fotó – Pluska.sk

Kaliňák azonban az idei választásokon ereje teljében tért vissza a politikai nyugdíjból, a Smerben pedig Fico pártelnök után ő szerezte meg a legtöbb preferenciaszavazatot és magával hozza a barátját, Rážt is.

Robert Fico csütörtök este a Facebookon bejelentette, hogy a párt Rážt jelöli a közlekedésügyi minisztérium élére. Zuzana Čaputová csütörtöki, korábbi nyilatkozatából pedig az derül ki, hogy ez ellen nincs kifogása.

A kormányban így együtt ülhetnek, tekintve, hogy a Smer Kaliňákot jelölte a védelmi minisztérium élére.

Robert Fico pártja, sem maga Fico nem árulta el, miért pont ifj. Rážt választották erre a posztra, aki nem is indult a Smer listáján, és azt sem tudni, mivel kíván foglalkozni elsőként a kinevezése után.

Kmotrík kórházában

Nem sokkal azután, hogy Kiska 2018-ban ellehetetlenítette Ráž miniszteri karrierjét és a Pellegrini-kormányban való részvételét, Ráž a szakolcai kórház felügyelőtanácsának elnökeként kezdett el dolgozni. A kórház akkoriban az SNS-közeli oligarcha, Ivan Kmotrík tulajdonában állt. A cégjegyzék szerint Ráž 2020 nyarán távozott a szakolcai Gyakorló Kórház és Rendelőintézetből, és Komtrík Grafobal Group cége nem sokkal később eladta a kórházat az Agelnek.

Kmotrík elmondása szerint ifj. Jozef Rážt

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Kiska

Fico-kormány

Közlekedés

Robert Kaliňák

Smer

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak