Napunk

A Szövetség belső káosza és a nulladik lépés

Válasz Fiala-Butora János vitaindító írására. Vélemény.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Fiala-Butora János vitaindító cikke több fontos alapvetést is felvázolt a magyar etnikai politizálás jövőjével kapcsolatban. A szerző helyesen jegyzi meg, hogy a Híd és a Magyar Fórum leszereplését követően a Szövetség etnikai szempontból egyedül maradt, de alapvető problémákkal küszködik az önazonossága terén, különös tekintettel az etnikai politizálás alapelveinek értelmezésére és alkalmazására. Több hasznos kiindulóponttal szolgál a stratégiaalkotásra nézve.

Az etnikai érdekképviselet jövőjéről már csak azért is érdemes beszélni, mert a szlovák pártok hajlandósága a nemzetiségi témákban lényegesen kisebb a magyar etnikai párténál, viszont cserébe nem is kell azt a problémát kezelniük, hogy egy korlátozott lehetőségekkel bíró környezetben miként szólítanak meg néhány tízezerrel több szavazót. A Szövetség számára viszont létfontosságú lenne a siker.

Személy szerint mindig gondban vagyok, ha bármiféle vízióról kell értekeznem a Szövetség kapcsán. A kisebbik problémám abból fakad, hogy a kérdést teljesen máshogy kell megközelítenem elemzői és politika iránt érdeklődő magánemberi minőségemben. A közösségért felelősséget érző tagként élhet bennem egy idealizált kép arról, milyen hangsúlyokat kellene fektetnie az etnikai, ideológiai kérdésekre „a” magyar pártnak, de ez teljesen irreleváns – mindössze arról hozhatok döntést, hogy szavazok-e a felkínált alternatívára.

Az első probléma: az egység

Fontosabb és súlyosabb problémának tartom, hogy a Szövetség sorsáról, politikai stratégiaalkotásáról, prioritásáról szóló cikkek többsége egy lépéssel előbb tart, mint maga a párt. Ugyanis a véleményalkotók kimondatlanul is feltételezik, hogy a Szövetség egységes és működőképes, miközben a valóságban

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Híd

Magyar Fórum

Magyar Szövetség

Szlovákiai magyar

Társadalmi vita

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak