Napunk

Ficót és Kaliňákot azzal gyanúsították meg, hogy politikai céljaik érdekében visszaéltek a hatalmukkal. Most visszatérnek

Robert Kaliňák és Robert Fico a JOJ televízió vitaműsorában. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Robert Kaliňák és Robert Fico a JOJ televízió vitaműsorában. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A főügyészség tavaly novemberben szüntette meg az Alkonyat (Súmrak)-ügyben indított eljárást Robert Fico és Robert Kaliňák ellen. Ez a dátum azért érdekes, mivel nagyon valószínű, hogy a két smeres politikus idén november 29-én újból hatalmon lesz, Fico visszatér a miniszterelnöki székbe, Kaliňák pedig az eddigi hírek szerint a védelmi minisztérium élére kerül. Ennek okán érdemes visszatekinteni, mi mindennel gyanúsították meg őket az elmúlt időszakban.

Az Alkonyat-ügy 

Ficót és Kaliňákot is azzal gyanúsították meg, hogy egy bűnszervezetet vezettek, amelyen keresztül megpróbálták kiiktatni a politikai ellenfeleiket. A rendőrséget és a Pénzügyőrséget is arra használták fel, hogy lejárassák őket. A nyomozók szerint ez a bűnszervezet 2012 és 2018 között működött, amikor is Fico miniszterelnök, Kaliňák pedig belügyminiszter volt. Rajtuk kívül azonban még az akkori rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar ellen is eljárást indítottak, akit jelenleg az SIS új igazgatójaként is emlegetnek.

A Kuciak-gyilkosság után a nyilvánosság nyomására 2018 márciusában Fico és Kaliňák is lemondott a posztjáról. A népszerűségükön ez azonban nem ejtett csorbát, a 2023-as előrehozott választáson Fico ugyanis a legtöbb preferenciaszavazatot szerezte (több mint fél milliót), Kaliňákra pedig több mint 260 ezren szavaztak.

A főügyészség tavalyi döntése

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dušan Kováčik

Fico-kormány

Korrupció

Ladislav Bašternák

Ľudovít Makó

Robert Fico

Robert Kaliňák

Smer

Tibor Gašpar

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak