Napunk

Kovács Gergely, az MKKP társelnöke: Nincs annál kevésbé fontos dolog Magyarországon, mint hogy egy ellenzéki politikus mit mond a parlamentben

Fotó - Renczes Ágoston
Fotó – Renczes Ágoston

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

„Most nálatok is az van, hogy az álhírek letaroltak mindent? Láttam egy tévéműsorban Fico hirdetéseit, az óvodákban az LMBTQ, a migránsok, egy az egyben ugyanaz a hülyeség, mint nálunk” – érdeklődik Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt alapítója és társelnöke, amikor megérkezik az interjúra.

A szlovákiai választás előtt és után is megkerestük a releváns magyarországi pártokat, hogy értékeljék a választást, a legrészletesebb választ mindkét esetben az MKKP-tól kaptuk. Azt írták például, hogy mivel nem tudtak indulni a szlovákiai választáson, azt egy viccpárt nyerte meg, így kénytelenek lesznek Szlovákiában is megalapítani az MKKP-t, és ragaszkodnak ahhoz, hogy az irodájuk Pozsonyban az SNP-híd ufójában legyen.

Kovács Gergellyel ezúttal nem Szlovákiáról, hanem Magyarországról, a viccpártiságról és a magyar politika állapotáról beszélgettünk.

Interjúnkban arról olvashatnak:

  • miért örül, hogy nem jutottak be a parlamentbe;
  • miért nem érez ellentmondást a viccpártiság és a komoly témák felvállalása között;
  • mire költötték a kampányra kapott állami támogatás nagyobb részét;
  • miért nem akar együttműködni az MKKP a magyarországi ellenzékkel;
  • miért nem foglalkoznak a komoly szakpolitikai kérdésekkel;
  • mik azok a témák, amiket az MKKP felvállal;

de az interjúban szóba kerül Kövér László haragja, a vaddisznók és Gergő el nem készült 20 méteres szobra is.

Egy megjegyzés: ha az interjúalany a beszélgetés során nevet, azt így szokás jelezni: (nevet), de ezt olyan sokszor kellett volna megtennünk, hogy teljesen széttöredezett volna a leírt szöveg. Így ettől eltekintünk, de oda lehet képzelni nagyjából minden második mondat mögé.


Az MKKP-t viccpárként szokás definiálni. Ez a meghatározás még ma is megállja a helyét?

Ma igen, tegnap nem annyira, holnap sem annyira. Igazából 2016-ig tényleg teljesen viccpárt volt az MKKP, addig kábé én csináltam meg akivel egy albérletben laktam. Utána kinyitottuk a pártot, hogy jöjjön, aki szeretne. És kiderült, hogy nem mindenki akar vicces plakátokat csinálni, hanem vannak, akik ilyen hülyeségeket csinálnának, mint városfelújítás meg növényültetés, szóval ilyen értelmes dolgokat.

Onnantól kezdve a tevékenységünk elképesztően vegyes lett, mert tényleg bárki bármit akar csinálni, aminek látjuk bármi értelmét, azt fogjuk támogatni. Ez a része szerintem már nem feltétlenül vicc.

De azért valahogy meg kell különböztetnünk magunkat a hagyományos pártoktól. Ebben az értelemben nem bánom a viccpárt elnevezést.

Fotó – Renczes Ágoston

Az előző, 2022-es parlamenti választáson 3,27 százalékot értetek el. Idén szeptemberben az Idea 5 százalékra, a Republikon 7 százalékra mért titeket, miközben olyan „komoly” pártok, mint az MSZP, a Jobbik, az LMP vagy a PM 1-2 százalék körül vannak…

Az MSZP-t megvettük egyébként tavaly, és azt be fogjuk záratni jövőre.

Mi az oka, hogy ennyire megnőtt az MKKP népszerűsége?

Nekünk elég béna poénjaink vannak, sok év, amíg megértik az emberek. Lehet, hogy kellett 5-10 év, és mostanra tudtak azonosulni az ingyensörrel meg ezekkel a dolgokkal.

Az unalmas válasz meg az, hogy ez a klasszikus politizálás, ami Nyugat-Európában meg egy demokratikusabb rendszerű országban tök oké, az nálunk viszonylag értelmetlen. Itt az szokott lenni, hogy az ellenzéki pártok elmondják, hogy ők mit csinálnának. De ennek akkor van értelme, ha van rá legalább egy százalék esély, hogy amit mondanak, azt meg is fogják tudni csinálni. Magyarországon meg szerintem azt gondolják az emberek, hogy úgysem fogják tudni megcsinálni, és innentől kezdve ez reménytelen.

Ezért jött létre a Kutya Párt 17 éve, mert az már itthon nem működik, hogy a pártokról a jövő idejű feltételes módú mondataik alapján lehet dönteni.

Mit lehet akkor csinálni? 

Azt tudod csinálni, hogy ha már jelentkezik hozzád egy csomó ember, akkor kihozol belőlük valamit, aminek van valami értelme. A klasszikus politizálásnak nincs.

Magyarországon ez legalább teljesen nyílt és tiszta, nincs sunnyogás, egyértelműen látszik, hogy minden pénz a fideszes oligarcháknak megy, hogy le van szarva a sajtószabadság. Valószínűleg mindig olyan volt a rendszer, hogy a leggazdagabb 50-100 embernek elég nagy beleszólása volt a politika alakításába a római kortól kezdve a mai napig. Csak ezt próbálták kicsit titkolni, úgy tettek, mintha nem lopnának el mindent. Itthon ez teljesen nyílt lett, ezt bevállalta a kormány.

És emiatt talán könnyebb valami másfélét kiépíteni, mint amiben eddig gondolkodott a többi párt. Nyilván sokat köszönhetünk az ellenzéknek is, hogy ilyen népszerűek lettünk.

Meg utólag köszönöm azoknak is,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Korrupció

Magyarország

MKKP

Orbán Viktor

Propaganda

Robert Fico

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak