Napunk

Több száz áldozata van egy kórházat ért csapásnak Gázában, Izrael szerint az Iszlám Dzsihád a felelős

Több száz halottja van a kórházat ért találatnak. Fotó - TASR/AP
Több száz halottja van a kórházat ért találatnak. Fotó – TASR/AP

Kedd este találat érte a sebesültekkel és menedéket keresőkkel teli Al-Ahli baptista gázai kórházat, több száz halálos áldozatról szólnak a jelentések. A Hamász Izraelt vádolja a támadással, de az izraeli bizonyítékok az Iszlám Dzsihád felelőssége felé mutatnak. Mindeközben Joe Biden amerikai elnök megérkezett Tel-Avivba, hogy kifejezze szolidaritását.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A Hamász egészségügyi minisztériuma először legkevesebb ötszáz áldozatról tudósított, miközben a gázai polgári védelem vezetője az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva több mint 300 halálos áldozatról számolt be.

A helyszínen készült felvételeken az egészségügyi intézmény lángba borult termeit, kitört ablakokat és testrészeket lehetett látni. A gázavárosi kórházak az izraeli légicsapások elől menekülő emberek százainak nyújtanak menedéket, miután Izrael elrendelte, hogy a lakosság ürítse ki az övezet északi részét.

Fotó – TASR/AP

Mahmúd Abbász palesztin elnök háromnapos gyászt hirdetett ki az eset miatt és lemondta Jordániában tervezett találkozóját Joe Biden amerikai elnökkel. Nabil Abu Rudeine, a Palesztin Hatóság elnöki szóvivője a kórház elleni támadást népirtásnak és humanitárius katasztrófának nevezte. Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök borzalmas bűncselekményként értékelte a történteket, amelyekért az Izraelt támogató országokat tette felelőssé.

A tragédia hírére Jordánia lemondta a Joe Biden részvételével tervezett regionális csúcstalálkozót, így az amerikai elnök nem utazott Jordániába, csak Izraelbe.

Izrael: a kórházat nem légitámadás érte, hanem az Iszlám Dzsihád sikertelen rakétaindítása okozott tragédiát

Daniel Hagari ellentengernagy, az izraeli hadsereg szóvivője kedd este azt közölte, hogy vizsgálják a jelentést. „Ahogy megtudjuk a részleteket, tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot. Nem tudom megmondani, hogy izraeli légicsapásról van-e szó” – fűzte hozzá.

Szerdán aztán az izraeli hadsereg (IDF) közzétett egy videót, mely szerintük azt mutatja, hogy a robbanás nem izraeli légicsapás eredménye, hanem a palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet a felelős érte.

A videó a kórház parkolójában több járművet ért tűzkárokat mutató képek alapján azt sugallja, hogy a kórházban az Iszlám Dzsihád csoport által indított sikertelen rakétaindítás következtében keletkezett tűz. Az IDF hozzátette, hogy nem voltak látható nyomai krátereknek vagy az épületekben keletkezett jelentős károknak, amelyek egy légicsapás következményei lennének.

„Nem volt járulékos vagy jelentős kár a körülötte lévő épületekben. Nincs kráter, és semmi olyan, ami hasonlítana olyan helyszínekre, ahol izraeli bombák csapódtak be” – mondta Jonathan Conricus, az IDF szóvivője.

Az IDF emellett több, a terroristák között kedd este, a gázai Al-Ahli kórház melletti robbanás után lehallgatott beszélgetésről tud, melyekből az derül ki, hogy a Hamász tudott az Iszlám Dzsihád felelősségéről, és szándékosan állította, hogy Izrael bombázta a kórházat.

„A Hamász tudta, hogy az Iszlám Dzsihád a felelős, ezért kampányt indított” – mondta Daniel Hagari szerda reggel az elfogott telefonbeszélgetések alapján.

– Először látunk rakétát így becsapódni, ezért mondjuk, hogy az Iszlám Dzsihádé volt.
– Micsoda?
– Azt mondják, a Dzsihádé volt.
– A miénk?
– Úgy tűnik!
– Ki mondja?
– Azt mondják a lövedék srapneleiből, hogy ez helyi gyártmány, nem olyan, mint az izraeli rakéták repeszei.

– hangzik el a többi között az elfogott hangfelvételeken.

Biden elfogadta az izraeliek magyarázatát a kórházi robbanás kapcsán

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megköszönte Joe Biden amerikai elnöknek „példátlan” támogatását, és megköszönte a támogatását a Hamász elleni háborúban. „Ahogy a civilizált világ egyesült a nácik és az Iszlám Állam legyőzésére, a civilizált világnak egyesülnie kell arra is, hogy legyőzze a Hamászt” – mondta az izraeli vezető.

Az amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja Izraelt a Hamász ellen, elítélte a palesztin terrorszervezetet, és elfogadta, hogy a gázai kórházat kedden nem izraeli csapás találta el, miközben hangsúlyozta az ártatlan palesztinok védelmének fontosságát.

Fotó – TASR/AP

„Mélyen elszomorított és felháborított a gázai kórházban történt robbanás. A látottak alapján úgy tűnik, hogy a másik oldal követte el, nem ti” – véli Biden.

Joe Biden azt mondta a mellette ülő izraeli miniszterelnöknek, hogy azért akart eljönni, hogy Izrael népe és a világ népe tudja, hol áll az Egyesült Államok.

„A Hamász nem képviseli a teljes palesztin népet, akikre csak szenvedést hozott” – emlékeztetett ugyanakkor Biden.

Irán szankciókat sürget Izrael ellen

Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) tagállamainak szankciókkal és olajembargóval kellene sújtaniuk Izraelt, valamint ki kellene utasítaniuk országaikból az izraeli nagyköveteket – jelentette ki Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter a szervezet rendkívüli ülésén Dzsiddában.

Az OIC a gázai Al-Ahli kórháznál történt robbanást követően döntött tagállamainak összehívásáról a szaúd-arábiai városban.

Amirabdollahián emellett szorgalmazta egy muszlim jogászokból álló csoport felállítását is, amely az Izrael által Gázában elkövetett háborús bűnöket dokumentálná.

Teheránban több százan tüntettek a francia és brit nagykövetség előtt kedd este, az AFP francia hírügynökség fotósa szerint pedig korábban több ezer ember gyűlt össze a Teherán központjában lévő Palesztina téren, hogy hangot adjanak felháborodásuknak.

Ezzel párhuzamosan több törökországi városban is tüntettek Izrael ellen szerdára virradóra, a gázai kórház melletti robbanás nyomán feldühödött tiltakozók helyenként a rendőrökkel is összecsaptak.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök az X közösségi oldalon „#FakeNews”-nak, vagyis álhírnek nevezte Izrael állítását az esettel kapcsolatban. A kórház melletti robbanás Erdoğan szerint „a legújabb példája az embertelen izraeli támadásoknak”.

WHO: ellenőrizhetetlenné válik a gázai helyzet

„Kicsúszik az ellenőrzés alól” a gázai helyzet a humanitárius segélyek hiánya miatt, miközben a szállítmányok a határon rostokolnak az átengedésre várva – figyelmeztetett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, az erőszak azonnali beszüntetésére szólította fel a konfliktus minden résztvevőjét.

„Az orvosi segítségre várva minden másodpercben életeket veszítünk el” – fogalmazott, rámutatva, hogy négy napja nem jutnak át a gázai határ közelében, Egyiptomban veszteglő létfontosságú egészségügyi segélyek.

Gebrejeszusz a segélyek azonnali célba juttatásához a rafahi határátkelő megnyitására szólított fel az ENSZ más szervezeteihez és több ország kormányaihoz hasonlóan.

(mti, telex, dennikn)

Izrael

Joe Biden

USA

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak