Napunk

Pellegrini, Danko, a gyanúsított Žiga és Šimečka vezetheti a parlamentet, de Blaha neve is felmerült

A pártelnökök találkozója a parlamentben. Fotó N - Tomáš Benedikovič
A pártelnökök találkozója a parlamentben. Fotó N – Tomáš Benedikovič

A parlament alakuló ülésére valószínűleg szerdán, október 25-én kerül sor, ezt az időpontot azonban a köztársasági elnöknek is meg kell erősítenie, aki az ülést összehívja.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A kormány összetétele után lassan megtudjuk, ki vezeti majd a parlamentet. A koalíciós szerződésből, melyet a Smer, az SNS és a Hlas írtak alá, azt lehet tudni, hogy a parlament házelnöke, a Hlas elnöke, Peter Pellegrini lesz.

A hármaskoalíció a három alelnöki posztot is elosztja egymás között. A Hlas Peter Žiga volt környezetvédelmi és gazdasági minisztert jelöli erre a pozícióra. Az SNS Andrej Danko pártelnököt jelöli, ezt ő maga árulta el vasárnap a Markíza televízió Na telo műsorában.

Meglepetést okozhat azonban a Smer jelöltje. Eddig ugyanis sokan úgy vélték, hogy a párt Juraj Blanár alelnököt választja erre a pozícióra, aki már az elmúlt választási ciklusban is alelnök volt. Blanár azonban már az új miniszterek listáján sincs, ezért még változhat a helyzet.

Ľuboš Blaha a parlamenti fotózáson. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Blaha a parlament vezetésében?

A parlament vezetésében Ľuboš Blaha képviselő is helyet kaphat, a Denník N információi szerint a Smerben felmerült a neve, ő pedig szívesen élne a lehetőséggel. Robert Fico, a Smer elnöke a pártelnökök találkozója után nem volt hajlandó elárulni, kit jelöl a párt.

„A hivatalos javaslatokat először a házelnök kapja meg, és ha már hivatalos lesz, akkor minden jelöltet bemutatunk” – mondta Fico. „Miért szeretnék azt, hogy önöknek mondjak el valamit elsőként? Önök nem közjogi méltóságok” – válaszolta Fico a sajtó kérdéseire.

Blaha képviselő nem válaszolt egyenesen arra a kérdésre, hogy elfogadná-e a jelölést, amennyiben a párt mellette döntene. „Ha úgy érzem, hogy informálnom kell erről a nyilvánosságot, akkor azt a Hlavné správyban a Slobodný vysielačban vagy más szabad médiában fogom megtenni, és biztosan nem a Denník N-ben” – válaszolt Blaha sms-ben.

Blaha már 2012 óta képviselő, azelőtt a Smer azóta elhunyt alelnöke és a parlament házelnöke, Pavol Paška tanácsadójaként dolgozott. A múltban több parlamenti funkciót is betöltött, a 2016–2020-as választási ciklusban az Európai ügyekkel foglalkozó bizottság elnöke volt.

Az akkori, Európai Uniót illető nézetei miatt az egyik ülésen Peter Pellegrini is élesen bírálta, aki akkor még miniszterelnök volt. „Az Európai ügyekkel foglalkozó bizottság legfelsőbb képviselőinek azon bejegyzéseiről is tudok, amelyek gyűlölködőek vagy nagyon kritikusak az EU-val szemben” – mondta Pellegrini még 2019-ben.

„Ha valakinek akkora nagy problémája van, hogy az uniót lúzerek bandájának nevezi, és azt állítja róla, hogy emberellenes, antiszociális, és „mit tudom én még mi ellenes”, akkor el kellene gondolkodni azon, hogy ez az ember továbbra is tagja szeretne-e lenni az Európai ügyekkel foglalkozó bizottságnak“ – vélte akkor Pellegrini.

A 2020-as választások után a Smer a parlament Emberjogi bizottságának élére jelölte Blahát, ez a bizottság ugyanis az ellenzéknek jutott. Az OĽaNO által vezetett kormány koalíciós képviselőinek többsége azonban ismételten elutasította a megválasztását.

Samuel Migaľ, a Hlas új tagja és Peter Žiga. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Žiga ellen eljárás folyik, Pellegrini szerint ez nem probléma

Peter Žiga volt minisztert befolyásos emberként tartják számon a Hlasban. Robert Fico a múltban kijelentette, hogy „Žiga nem Pellegrini embere, hanem

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Danko

Fico-kormány

Ľuboš Blaha

Michal Šimečka

Parlament

Peter Pellegrini

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak