Napunk

Napunk newsfilter: Orbán Putyin véres kezét szorongatja Pekingben

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Pekingben 2023. október 17-én. Fotó - TASR/AP
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Pekingben 2023. október 17-én. Fotó – TASR/AP

1. Šimkovičovát jelölte az SNS kulturális miniszternek. Hogy kit? 2. Orbán: Nem háború, hanem katonai hadművelet. 3. Tusk kormányzása az Orbán–Fico kapcsolatra is hatással lehet.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Šimkovičovát jelölte az SNS kulturális miniszternek. Hogy kit?

Tegnap a Smer, a Hlas és az SNS elnökei aláírták a koalíciós szerződést, ma pedig az egyes pártok elfogadták a miniszterjelölteket. A Hlas és az SNS fel is fedte, kiket jelöl a tárcák élére. A Smer viszont először az államfővel akarta közölni a jelöltek névsorát.

Pellegriniéknél a korábban kiszivárgott nevekhez képest nincs meglepetés, a ma bemutatott jelöltek névsora teljes egyezést mutat a listával, amely napok óta köröz a médiában.

Dankóéknak azonban váratlan és pofátlan húzásuk is volt. Megerősítették Rudolf Huliak jelölését a környezetvédelmi tárca élére. Huliaknak csak a minisztériumi munkájához szorosabban kötődő viselt dolgaiból válogatunk: a barnamedvéket Brüsszel biológiai fegyverének nevezte, természetvédőket akasztófával fenyegetett, a klímaaktivisták ellen hergelt stb. Kinevezése ellen a természetvédők petíciót indítottak, melyet több tízezren írtak alá. Sokan és sokat szórakoztak Huliak kijelentésein az elmúlt időszakban, de komolyra fordultak a dolgok, és nagyon úgy tűnik, már csak az államfő akadályozhatja meg, hogy Nagyócsa polgármesteréből, aki népszavazást kezdeményezne az uniós és a NATO-tagságról, miniszter legyen.

Az SNS másik jelölése is napok óta borzolta a kedélyeket: Tomáš Taraba a kulturális tárca élén sokaknál a vörös vonal átlépését jelentette – az ő múltjáról egy külön cikkben írtunk. Végül Dankóék egy új névvel rukkoltak ki, Martina Šimkovičová a miniszterjelöltjük a kulturális tárca élére.

A Markíza volt műsorvezetője korábban Boris Kollár pártjában politizált, de a „dezinfoszcénán” építette föl magát, elsősorban a netes Televízia Slovanon terjesztett összeesküvés-elméleteinek köszönhetően gyűjtött több mint 27 ezer preferenciaszavazatot az SNS listáján. Korábbi munkahelyéről, a Markízától azért küldték el, mert a 2015-ös menekülthullám idején gyűlölködő bejegyzéseket tett közzé.

A kulturális élet meghatározó szereplői döbbenten vették tudomásul, ki irányítja majd a minisztériumot – a reakcióik itt olvashatók. Németh Ilona például szégyenteljesnek és sértésnek nevezte Šimkovičová jelölését, Kerekes Péter filmrendező pedig még soha nem hallott a friss jelöltről.

Robert Fico, a választások győztese ma felkereste Zuzana Čaputová államfőt az elnöki palotában, és átadta kormánya miniszterjelöltjeinek névsorát.

Danko ellentmondásos jelöltjeit megvétózhatja a köztársasági elnök. Az SNS elnöke valószínűleg számít is ilyen reakcióra,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Danko

Donald Tusk

Fico-kormány

Lengyelország

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Peter Pellegrini

Vlagyimir Putyin

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak