Napunk

Az SNS biztosan Huliakot jelöli a környezetvédelmi minisztérium élére, a Hlasnál nincsenek meglepetések

Rudolf Huliak és Andrej Danko. Fotó N – Mária Benedikovičová
Rudolf Huliak és Andrej Danko. Fotó N – Mária Benedikovičová

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A hírt frissítjük

Az SNS Rudolf Huliakot jelöli a környezetvédelmi minisztérium élére, erősítette meg kedden délelőtt Andrej Danko pártelnök. A kulturális minisztérium élére Martina Šimkovičovát javasolják. Mindkét jelöltet képviselőnek választották a parlamentbe, Danko megerősítette, hogy az első körben képviselőket jelölnek miniszternek.

Rudolf Huliak oroszbarát nyilatkozatairól, valamint arról híresült el, hogy gyűlöletbeszédet folytat a természetvédők, a klímaaktivisták és az LMBT+-közösség ellen, emellett hosszú ideje folytat kampányt a barnamedvék védelme ellen. A természetvédők már nyílt levélben tiltakoztak a kinevezése ellen. Korábban felmerült, hogy Zuzana Čaputová államfő problémásnak találhat bizonyos jelölteket, köztük Hulaikot is.

Martina Šimkovičová 2016 és 2020 között a Sme rodina politikusa volt, azelőtt pedig a Markíza műsorvezetője. Az internetes Televízia Slovan egyik létrehozója, mely a legdurvább konspirációs teóriákat terjeszti.

A Smer egyelőre nem közölte a jelöltek neveit

A Smer elnöksége is jóváhagyta a miniszterjelöltek neveit, erősítették meg az elnökség tagjai, Jaroslav Baška, Richard Takáč és Robert Kaliňák. A neveket azonban nem konkretizálták, mivel azt állítják, hogy először Zuzana Čaputová államfőnek kell megismernie őket.

Takáč szerint Robert Fico személyesen tudatja a neveket Zuzana Čaputovával. „Kommunikálnak az irodával, de pontos időpontot és időt nem tudok mondani” – mondta.

„Nem volt probléma, mindenki hajlandó dolgozni azon, amivel a választásokba mentünk” – értékelt Kaliňák.

Az Elnöki Palota kedd délután megerősítette, hogy Zuzana Čaputová találkozott Robert Ficóval, aki átadta neki a miniszterjelöltek listáját. Čaputová a további menetről később tájékoztat.

A Hlasnál nincsenek meglepetések

Kedden délelőtt Peter Pellegrini, a Hlas elnöke is ismertette a párt miniszterjelöltjeit. Ezen a listán nem voltak meglepetések a korábban beharangozott nevekhez képest.

A munkaügyi minisztérium élére Erik Tomášt, a gazdasági minisztérium élére Denisa Sakovát, az oktatási minisztérium élére Tomáš Druckert, az egészségügyi minisztérium élére Zuzana Dolinkovát, az informatizációért és régiófejlesztésért felelős minisztérium élére Richard Rašit, a belügyminisztérium élére pedig Matúš Šutaj Eštokot jelölik. Az uniós alapokért és a Helyreállítási Alapért felelős miniszterelnök-helyettes Peter Kmec lesz.

A Hlas a házelnöki posztra Peter Pellegrinit jelöli, aki elmondta, hogy nem volt beleszólásuk a koalíciós partok jelöltjeibe, és az SNS esetleges problémás jelöltjeiért Andrej Danko és Robert Fico kormányfő viseli majd a felelősséget.

Pellegrini újságírói kérdésre elmondta azt is, hogy a koalíciós szerződésnek nem volt része semmilyen megegyezés, ami az ő esetleges indulását érintette volna az államfőválasztáson. Ezt ugyanakkor nem is zárta ki.

Pellegrini hosszasan hangoztatta a Hlas jelöltjeinek felkészültségét és a rájuk váró nehéz munkát. Újságírói kérdésre elmondta, hogy még nem tud arról, Zuzana Čaputová államfőnek lesznek-e kifogásai a jelöltek ellen, de ő nem gondolja, hogy problémák merülnek fel.

Ismertették a prioritásokat

Az egyes jelöltek röviden ismertették a prioritásaikat, de Pellegrini hangsúlyozta, hogy a kormány programnyilatkozata még nincs kész, és ezen a téren az lesz a meghatározó.

Denisa Saková arról beszélt, hogy a belügyminisztérium áll a legközelebb a szívéhez, de mint mondta, szereti a kihívásokat, és kiismeri magát a gazdasági minisztériumban is, mivel ott kezdett. Stabilizálni akarja az energetikai politikát és a gazdaság fenntartható fejlődését garantáló kutatásokat.

Zuzana Dolinková elismerte, hogy az egészségügyi rendszer

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Hlas

SNS

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak