Napunk

Napunk newsfilter: Beüt a cucc, négy év Smer, négy év jólét

Peter Pellegrini, Robert Fico és Andrej Danko a koalíciós szerződéssel. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Peter Pellegrini, Robert Fico és Andrej Danko a koalíciós szerződéssel. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Orbán diktátoroknak árulja az országát. 2. Aláírták a koalíciós szerződést – irány a gyémántokkal kirakott égbolt. 3. Jó hírek Lengyelországból.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Orbán diktátoroknak árulja az országát

Katonai tiszteletadással fogadta Pekingben Orbán Viktor miniszterelnököt Li Csiang kínai kormányfő, majd kétoldalú tárgyalást folytattak egymással – közölte hétfőn az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán az Egy Övezet, Egy út, más néven Új selyemút program csúcstalálkozójának előpartiját tartja Kínában, az események sok szempontból érdekesek.

Az Európai Bizottság azzal vágott neki szeptemberben az EP-választás előtti utolsó évnek, hogy átértékeli Kínához fűződő kapcsolatát: megmaradna egyrészt a kapcsolat, másrészt az EU-t hátrányosan érintő folyamatokat korlátoznák a stratégiai szuverenitás jegyében.

Vagyis a főleg a vállalatokra jellemző rövid távú haszonszerzést felváltaná az egyes ágazatokat érintő stratégiai tervezés, ami nemcsak a munkahelyek megtartásában mutatkozna meg, hanem az egyes iparágak működésének színvonalában, világgazdasági helyzetében, és természetesen a geopolitikai viszonyok alakulásában, ami már biztonságpolitikai kérdés is.

Ez az igyekezet persze csak terv az EB részéről, ami ellenállásba ütközött mind a tagállamok, mind az ipari vállalatok részéről. A lényeg azonban az, hogy az EU az EB elképzeléseit is figyelembe véve átformálja majd valamilyen mértékben a Kínához való viszonyát.

Ebben a viszonyban pedig Orbán valamiféle közvetítőként képzeli el Magyarország helyét, ami a szép eszmény mellett zavarosban való halászást, két kapura játszást is jelent, és az ország geopolitikai súlyának túlbecsülését is.

Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta Vlagyimir Putyin keresi annak lehetőségét, hogy más országokat maga mellé állítson, más államok képviselőivel mutatkozhasson. Az, hogy a gazdasági téren ez működik, mutatja, hogy több ország segítségével valamilyen mértékben sikerül kijátszani az Oroszországra kivetett szankciók egy részét.

Fontos számára azonban az is, hogy együtt mutatkozzon más regionális vagy globális nagyhatalmakkal. Ezért is jött számára jól a meghívó a főleg ázsiai, afrikai és dél-amerikai országokat tömörítő Egy Övezet, Egy út csúcstalálkozójára, ahol a jelenlévő politikusok mind az ő hasznára lesznek, akár szeretnék, akár nem.

Az Egyesült Államok által eleve elutasított nemzetközi programnak eddig két csúcstalálkozója volt. 2017-ben 30, majd 2019-ben 37 állam- vagy kormányfő vett részt rajta, aminek közel harmada volt európai országé.

Az európai államok képviselőinek száma most csökkenni fog: egyrészt 2019 óta Kína megítélése, gazdaságának kilátásai is sokat változtak, másrészt az EU-s irányultság változása mellett például Olaszországban (Lengyelország mellett az EU legjelentősebb képviselője a programban) és Csehországban is kormányváltás történt, és a kilépésen gondolkodnak.

De ami leginkább elrettenti az európai állam- és kormányfőket, az Putyin jelenléte, akinek részvételét az elsők közt hozták nyilvánosságra. Csak egy európai kormányfő marad a gáton.

Orbán Viktor most ezen a csúcstalálkozón tapasztja egybe a két leírt irányvonalat, és parolázik majd Szijjártó Péterrel együtt Hszi Csin-ping államfő vendégeként. Olyan hírességek társaságában, mint

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Kína

Lengyelország

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Oroszország

Robert Fico

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak