Napunk

Mi lesz a szlovákiai magyar képviselettel, avagy van-e jövője az etnikai politizálásnak?

Fotó - Napunk
Fotó – Napunk

Fiala-Butora János vitaindító írása.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szlovákiai magyar politizálás elmúlt évei a pártok és platformok belharcaival teltek. A választási eredmények ennek a korszaknak a végét jelentik. Jó alkalom ez arra, hogy számba vegyük, van-e jövője, és mi lehet a formája a szlovákiai magyar politikai érdekképviseletnek. Mi az, ami megőrzendő érték, amire építeni lehet, és mi az, amin gyorsan túl kellene lépni?

Az alábbiakban vitaindítóként felvetek pár szempontot és pár állítást, ami komolyabb kifejtést és megalapozást kíván. Bízom benne, hogy a szlovákiai magyar közösség jövője iránt elkötelezett személyiségek tudnak kapcsolódni ezekhez a felvetésekhez, az enyémtől eltérő, vagy akár azokat cáfoló szempontokkal is.

Két bűnős

Mivel a Híd és a Magyar Fórum gyakorlatilag megsemmisültek, a Szövetség oldaláról egyelőre a két másik szokásos bűnös kapta meg a magáét a választási kudarcért: a közvélemény-kutatók és a média. Mindkettő valós probléma, de nagy túlzás rajtuk elverni a port.

A közvélemény-kutatók valóban szisztematikusan alulmérik a Szövetséget, de egyrészt ez nem számítana, ha a párt stabilan az öt százalék fölötti sávban teljesítene, másrészt pedig nehéz ezzel a kérdéssel bármit kezdeni – legalábbis konstruktív javaslat idáig nem érkezett.

A médiaellenszélnek is van alapja, de a kérdés úgy hangzik, hogyan sikerült a pártnak a szlovákiai magyar értelmiség jelentős részét maga ellen fordítania – és hogyan szeretné ezt orvosolni a sértődésen túl. A mediális megosztottság története mindkét oldalon hibákkal, bűnökkel és sérelmekkel tűzdelt aknamező, amit senki sem szeretne feltárni, pedig minden szereplő kárvallottja a jelenlegi helyzetnek. Egy közösség pártjai és médiái kölcsönösen egymásra vannak utalva, nem lehet a médiatérnek csak egy szeletében megjelenni (lásd még „saját” illetve „baráti” média, amely csak a meglévő szavazók felé kommunikál).

Ahogy nem lehet a politikai cselekvés egyetlen mérőszámává a szavazatokat tenni. A választási eredmény nem öncél, hanem a célok megvalósításának eszköze. A vele szimpatizáló szakemberek és civil szervezetek híján sokkal nehezebb helyzetben van egy párt, hogy céljait megvalósítsa, még esetleges kormánytagság esetén is. Ez pedig a választási eredményére is hat.

Etnikai politizálás

De kezdjük az alapoknál. „Etnikai politizálás” alatt sokan sokfélét értenek tájainkon, ami gátja az értelmes párbeszédnek. Induljunk ki abból, hogy a szlovákiai választópolgárok nagyon sokféleképpen oszthatók és csoportosíthatók. Ezek közül azoknak a csoportoknak, illetve érdekeknek van esélyük tartós politikai képviseletre, amelyek valós problémákra és valós igényekre reflektálnak.

A nemzetiség Szlovákiában egy ilyen releváns kérdés. Az állam messze áll attól,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Híd

Magyar Fórum

Magyar Szövetség

Szlovákiai magyar

Társadalmi vita

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak