Napunk

Ellentmondásos miniszterjelöltekről is dönthet az államfő. Dankónak a frakciójával van gondja

Fotó N - Vladimír Šimíček
Fotó N – Vladimír Šimíček

További kormányalakítási tárgyalások előtt áll a Smer, a Hlas és az SNS elnöke, miközben Andrej Danko az SNS frakciójával egyeztet a miniszteri jelölésekről. A nemzeti párt elnöke a Markíza Na telo című vitaműsorában azt mondta, hogy hétfőn írják alá a koalíciós szerződést.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Robert Fico, a Smer elnöke igyekszik felgyorsítani az új kabinet létrehozását, péntek este óta nyilvánosan próbál nyomást gyakorolni az államfőre. Fico azt állítja, hogy Zuzana Čaputová szándékosan elnyújtja a kormány kinevezését, a Smer elnöke emellett azt is kétségbe vonta, hogy a köztársasági elnöknek joga lenne bármilyen módon beavatkozni abba, hogy a koalíció kit milyen miniszteri posztra jelöl. Čaputová csütörtök óta betegszabadságon van, egészségi állapota miatt lemondta minden munkakötelezettségét.

Az államfő betegségének ellenére az elnöki hivatal szombaton hivatalos reakciót adott ki, amely szerint Robert Fico eddig semmilyen jelöltlistát nem juttatott el a köztársasági elnöknek, így az államfőnek „nincs is mit késleltetnie“. A kérdés, hogy Čaputová vajon hétfőn már dolgozni fog-e, vasárnap sem tisztázódott.

A hétvégén az sem derült ki, hogy a Smer kit jelöl a külügyminisztérium élére. Robert Fico már pénteken kilátásba helyezte, hogy nem feltétlenül diplomatát ültetnek a miniszteri székbe. Ennek fényében került képbe Juraj Blanár mint lehetséges miniszterjelölt.

Mi zajlik az SNS-ben?

A kormányalakítási folyamatban jelenleg az SNS-ben kialakult helyzet jelenti a legnagyobb problémát. Az SNS listáján tíz képviselő jutott be a parlamentbe, azonban közülük csak egy képviselő, Andrej Danko, a párt elnöke tagja az SNS-nek. Az SNS frakciójának kellene adnia a következő Fico-kabinet kulturális és környezetvédelmi miniszterét, emellett 2024 januárjában létrejön egy új tárca is, amely az idegenforgalomra és a sportra hivatott szakosodni. Az új minisztérium vezetőjének szintén az SNS-frakció képviselői közül kell kikerülnie.

Az egyik legégetőbb kérdés,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

SNS

Választások 2023

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak