Napunk

Wlachovský külügyminiszter: Egy diplomáciai fedés alatt dolgozó orosz ügynök megpróbálta befolyásolni a szlovákiai választást

Miroslav Wlachovský. Fotó N - Vladimír Šimíček
Miroslav Wlachovský. Fotó N – Vladimír Šimíček

A hamarosan leköszönő miniszter szerint jó hír lenne, ha Miroslav Lajčák kerülne a külügy élére, szerinte a smeres Juraj Blanár nem elég tapasztalt.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Szijjártó Péter kilencedik éve áll a magyar külügy élén, nagyon jó kommunikátor és ki tudja használni a dolgokat a saját érdekében, már csak ezért is érdeke Szlovákiának, hogy az új szlovák külügyminiszter erős és tapasztalt legyen – mondja Miroslav Wlachovský külügyminiszter a Denník N-nek adott interjújában.

Inkább Lajčák, mint Blanár

Wlachovský szerint a smeres Juraj Blanár, a külügyminiszteri poszt várományosa nem rendelkezik elegendő nemzetközi diplomáciai tapasztalattal, és a miniszter úgy gondolja, a jelenlegi helyzetben nem optimális ezeket menet közben tanulni. Ráadásul Blanár azt az álláspontot képviseli, a minszki egyezmények – a 2014-es kelet-ukrajnai konfliktust kezelni hivatott fegyverszüneti megállapodás – csak arra szolgáltak, hogy feltartóztassák Oroszországot, és Ukrajna fegyverkezni tudjon.

Ez egy összeesküvés-elmélet, és Wlachovský szerint „nagyon szomorú”, hogy Robert Fico környezetében ilyeneket terjesztenek. „A mai Robert Fico a tíz évvel ezelőtti Ficótól egyebek mellett abban is különbözik, hogy a környezete színvonala jelentősen lecsökkent” – fogalmaz a miniszter.

Wlachovský úgy véli, szerencsésebb lenne, ha Miroslav Lajčák hazatérne, és ő lenne az új külügyminiszter. Lajčák az előző három Fico-kormányban is betöltötte ezt a posztot, és nemzetközi szinten is elismert diplomata. Jelenleg az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különleges képviselőjének posztját tölti be. Az ő külügyminisztersége Wlachovský szerint valamennyire megnyugtatná a külső környezetet is.

Aggódnak az európai partnerek

Az Európai Unióban aggályokat okozott Robert Fico

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Kémkedés

Miroslav Wlachovský

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Robert Fico

Szijjártó Péter

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak