Napunk

Napunk newsfilter: Fico nyugalmas éveket ígér, de Danko csapatával ezt nehéz elképzelni

Fotó N - Vladimír Šimíček
Fotó N – Vladimír Šimíček

1. Még meg sem alakult a kormány, már alakul a botrány az SNS lehetséges jelöltjei körül. 2. Orbán hiába próbál a friss Nobel-díjasok dicsfényében sütkérezni, nagyon kilóg a lóláb. 3. Humanitárius katasztrófa készül a Gázai övezetben.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/5I0pB0ZNCW6HgFZuWKciM2

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Még meg sem alakult a kormány, már alakul a botrány az SNS lehetséges jelöltjei körül

A Fico–Pellegrini–Danko triumvirátus egyik legnagyobb ígérete a választók felé az volt, hogy ha ők kerülnek hatalomra, akkor visszahozzák a nyugalmat az országba, és a megfáradt lakosságnak elég lesz a saját problémáival törődni, nem kell majd a politikusok cirkuszára is figyelni.

Még mindig sok a kérdés a leendő kormány körül. Ezek a szép szavak azonban könnyen lehet, hogy a visszájára fordulnak majd, vagy csak megmaradnak ígéretnek. A negyedik Fico-kormány ugyanis elég döcögősen halad a megalakulás útján.

A három pártvezető a héten aláírta az együttműködésről szóló nyilatkozatot, de Peter Pellegrininek másfél hétig tartott, míg meghozta ezt a – sokak számára persze egyértelműnek tűnő – döntést.

Zuzana Čaputová államfő két hetet adott Ficónak, hogy biztosítsa a minimum 76 képviselő aláírását, és ne legyenek kétségeink, Fico ezt meg is fogja tenni. De a minisztériumok leosztása és az esetleges miniszterjelöltek nevei nemhogy tisztáznának bizonyos kérdéseket, újakat vetnek fel.

Különösen így van ez Andrej Danko Szlovák Nemzeti Pártjának jelöltjei körül.

Danko időzített bombákból álló frakciója. A közéleti eseményeket figyelők talán még emlékeznek, hogy Andrej Danko és az SNS még nyugalmasabb időkben sem volt feltétlenül a stabil kormányzás záloga. Az előző Fico-kormány alatt például rendszeresen előállt a koalíciós szerződés felmondásának ötletével (2017-ben fel is mondta), és ugyan mindig sikerült őt végül lenyugtatni, konstans bizonytalansági tényező volt.

Az SNS mostani frakciója pedig nyugodtan tekinthető időzített bombának,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Danko

Fico-kormány

Izrael

Napunk newsfilter

Nobel-díj

Orbán Viktor

SNS

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak