Napunk

A természetvédők nyílt levélben tiltakoznak a klímaváltozást tagadó miniszterjelöltek ellen

Forrás -facebook.com/mysmeles.sk
Forrás -facebook.com/mysmeles.sk

47 klíma- és környezetvédő egyesület- köztük a Greenpeace Szlovákia, az Állatjogi Ombudsman és a Klímavédelmi Koalíció -, valamint 65 tudós, klimatológus, ökológus, aktivista adta a nevét ahhoz a parlamentnek és kormánynak címzett nyílt levélhez, melyben Rudolf Huliak, illetve Filip Kuffa esetleges kinevezése ellen tiltakoznak a környezetvédelmi tárca élére.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Az említett két jelölt az SNS listáján indulva jutott be a parlamentbe. 2020-ban még mindketten a Kotleba-féle ĽSNS listájáról vágtak neki a választásoknak.

nyílt levelet a My sme les („mi vagyunk az erdő”) környezetvédelmi szervezet kezdeményezte. Az aláírói rámutatnak: az említett politikusok, akik már jelezték, hogy igényt tartanának a környezetvédelmi, illetve az agrártárcára, eltörölnék például a nemzeti parkok új zonációját, ráadásul natúrparkokká minősítenék át ezeket, így minősítve le a területek védettségi besorolását.

Emellett lehetővé tennék a helyi vadászegyesületeknek a védett ragadozók, a medvék és a farkasok kilövését is. „Mindketten hírhedtek a természetvédő közösségek ellen irányuló agresszív kijelentéseikről, valamint arról, hogy álhíreket és összeesküvés-elméleteket terjesztenek, például hogy a medve egy biológiai fegyver a vidék likvidálására, vagy hogy a nemzetközi elit azért találta ki a klímaváltozást, hogy az emberektől elvegye az autók tulajdonjogát” – olvasható a levélben.

A természetvédők emlékeztetnek, hogy Szlovákiának uniós tagállamként számos nemzetközi kötelezettsége van a természetvédelem és az éghajlatváltozás kezelése terén, ugyanakkor már most is több eljárás van folyamatban az ország ellen az európai jogszabályok megsértése miatt.

„A további lépéseket – hogy hogyan sikerül az új jogszabályokat átültetni a jogrendünkbe és a gyakorlatba, de azt is, hogy a bőkezű uniós támogatások felhasználása megfelel-e a tagállamok által elfogadott követelményeknek – az uniós intézmények nagy odafigyeléssel fogják nyomon követni. Az európai jogszabályok megsértése az EU-val szembeni pereskedést, súlyos bírságokat és esetleg az uniós források elvesztését vonhatja maga után” – figyelmeztetnek a nyílt levél aláírói.

„Ezért is annyira fontos, hogy a miniszteri és más fontos pozíciókat hozzáértő szakemberek foglalják el, akik tárgyilagos, a szlovák érdekeket és a természet védelmének fontosságát is figyelembe vevő döntéseket képesek hozni, képesek megoldásokat javasolni a bonyolult természetvédelmi problémákra, nem utolsó sorban pedig lenyugtatni a kedélyeket, nem pedig újabb konfliktusokat generálni” – hangsúlyozzák a természetvédők.

A néhány órája közzétett nyílt levelet, amely egyben petíció is, már csaknem tízezren írták alá.

Fico-kormány

Klímaváltozás

Környezetvédelem

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak