Napunk

Az izraeli hadsereg elrendelte a Gázai övezet északi részének kiürítését, szárazföldi műveletet készítenek elő

Gáza egy izraeli légicsapást követően. Fotó - TASR/AP
Gáza egy izraeli légicsapást követően. Fotó – TASR/AP

A nagyjából 1,1 millió ottani civilnek egy napon belül kéne elhagynia az otthonát.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Az izraeli hadsereg (IDF) a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását rendelte el – írta meg kora reggel az ENSZ illetékesei nyomán a BBC. A híradás szerint a kiürítés mintegy 1,1 millió embert, az egész Gázai övezet lakosságának nagyjából felét érinti. Az érintett terület magában foglalja Gázavárost is. A döntésről szóló tájékoztatást közép-európai idő szerint éjfélkor adták ki.

Humanitárius katasztrófa jöhet

„Az ENSZ lehetetlennek tartja, hogy egy ilyen mozgás megtörténjen pusztító humanitárius következmények nélkül” – reagált közleményében a világszervezet.

Az MTI izraeli tudósítója szerint Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő közölte, a rendkívül sűrűn lakott Gázaváros evakuálására a lakosság biztonságára hivatkozva szólítottak fel, mert a Hamász terroristái a civilek otthonai és polgári területek alatti alagutakban bujkálnak, ahol az izraeli hadsereg jelentős hadműveleteket kíván végrehajtani a következő napokban.

„Minden csatornán keresztül küldjük a hadsereg üzeneteit, és tudjuk, hogyan érhetjük el őket. Még mindig van áram, hogy ezek az üzenetek mindenkihez eljussanak” – mondta Daniel Hagari a gázai lakosok értesítése kapcsán. Elmondása szerint a gázaiakat arra szólították fel, hogy költözzenek át az övezetben található Vádi Gáza folyó déli oldalára. Hagari szerint az evakuálás több napig is eltarthat.

Egy másik izraeli katonai szóvivő, Jonathan Conricus szintén arról beszélt a reggeli helyzetjelentést ismertetve, hogy a evakuálási felszólítás Izrael „humanitárius intézkedéseinek” része. „A civilek nem az ellenségeink” – tette hozzá. „Megértjük, hogy ez időbe telik majd” – mondta az evakuálás várható hosszáról. „Ez nem egy könnyű folyamat.”

Hamász egyik tisztségviselője szerint a gázai evakuálási figyelmeztetés

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Arab-izraeli konfliktus

Izrael

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak