Napunk

Napunk newsfilter: Gyimesi úgy beszél, mint aki a győztes oldalon áll. És simán lehet, hogy ott áll

Gyimesi György és Tomás Taraba. Fotó - kollázs, TASR
Gyimesi György és Tomás Taraba. Fotó – kollázs, TASR

1. Egy év telt el a Vár úti terrortámadás óta, és az LMBT+-emberek helyzete csak rosszabb lett. 2. Gyimesi György Tomáš Tarabával szolidarít. 3. Észrevehetné már a szlovákiai magyar politika a fiatalokat.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Egy év telt el a Vár úti terrortámadás óta, és az LMBT+-emberek helyzete csak rosszabb lett

Kereken egy évvel ezelőtt gyilkolták meg Matúš Horváthot és Juraj Vankuličot a pozsonyi Vár úti Tepláreň előtt. Az LMBT+-emberek Szlovákiában is régóta céltáblái a politikának, de mivel az elkövető, egy 19 éves fiatal az interneten radikalizálódott tengerentúli mintákat követve, a politikusok széttárták a kezüket, hogy ők nem tehetnek a tragédiáról, és folytatták ott, ahol abbahagyták.

A szeptemberi választás előtti kampányban is téma volt a regisztrált partnerség, a KDH-nál ez volt a fő ok, ami miatt nem akart koalícióra lépni a PS-szel, és ez is szerepet játszhatott abban, hogy a Hlas végül a könnyebb utat választva a Smerrel és az SNS-szel lép kormányra.

Az egy évvel ezelőtti tragédia sok rejtőzködő LMBT+-embert sarkallt coming outra, ugyanakkor a kettős gyilkosság nemhogy visszafogta volna, hanem még fokozta is a szexuális kisebbségek elleni hangulatkeltést. A tragédia láthatóvá tette őket, és ez frusztrációt okozott azokban, akik pedig nem akarnak tudni róluk, nem akarnak semmilyen szolidaritást vállalni velük, a „nem zavar, ha a négy fal között csinálják”-emberekben.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Gyimesi György

LMBT+

Napunk newsfilter

Szövetség

Tomáš Taraba

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak