Napunk

Fico korábbi protokollfőnöke a magyar titkosszolgálat informátorával esett szerelembe

Magyar Levente egy vajdasági cég ünnepségén 2023 szeptemberében. Fotó - MTI
Magyar Levente egy vajdasági cég ünnepségén 2023 szeptemberében. Fotó – MTI

Viera Teťáková később össze is házasodott Magyar Leventével, akiről a VSquare és az ICJK oknyomozó portálok kiderítették, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal informátora lehetett abban az időben, amikor megismerkedett a Fico protokollfőnökeként dolgozó Teťákovával.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Viera Teťáková 2006-ben végzett a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetén és meg ebben az évben munkát kapott a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalában (Úrad vlády SR). 2010-ben, még az első Fico-kormány idején protokollfőnökké léptették elő, és ebben a pozícióban maradt a Radičová-, majd 2012-től a második Fico-kormány alatt is egészen 2015-ig, amikor felmondott a kormányhivatalban.

Magyar Levente 2012 júliusa és 2014 júniusa között a Miniszterelnökség külügyi helyettes államtitkári posztját töltötte be, majd 2014 júliusától 2014 szeptemberéig a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős helyettes államtitkári, 2017 augusztusáig pedig e terület államtitkári feladatait látta el.

2012 után a bulvársajtóban többször is jelentek meg magánjellegű eseményeken készült képek Ficóról és valamelyik fiatal alkalmazottjáról, például Mária Troškováról, aki Fico asszisztenseként dolgozott, és közben kapcsolatban volt Antonio Vadala olasz maffiózóval, akinek a szlovákiai ügyeivel a meggyilkolt Ján Kuciak is foglalkozott. A bulvársajtó Teťákovát is összefüggésbe hozta Ficóval, és bár soha nem erősítették meg, hogy viszonyuk lett volna, a kapcsolatuk mindenképp szoros volt.

Az ICJK és a VSquare közös oknyomozása szerint Viera Teťáková és Magyar Levente kollégákként találkoztak, közösen szervezték Fico és Orbán találkozóit. Az oknyomozók informátorai szerint egymásba szerettek, „igazi szerelem” volt köztük, és a személyes kapcsolatuk hatással voltak a két ország közötti kapcsolatok alakulására is.

Ugyanakkor a VSquare forrásai szerint ebben az időszakban Magyar Levente a polgári titkosszolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) informátoraként is dolgozott, legkésőbb 2014-ig, amikor államtitkár lett – ilyen magas kormányzati pozíciót ugyanis nem tölthet be titkosszolgálati alkalmazott, bár a VSquare szerint az informális kapcsolat Magyar és az AH között megmaradhatott.

Andrea Michalcová biztonságpolitikai elemző szerint ez biztonsági kockázatot jelentett Szlovákia számára. Az elemző úgy látja, közvetlenül fenyegette az ország szuverenitását az, hogy a szlovák kormány egyik fontos pozíciót betöltő embere szándékosan vagy akaratlanul segédkezhetett az országa elleni kémkedésben. Michalcová szerint Magyarország esetében nem lehet tudni, hogy az információk nem jutnak-e tovább harmadik országba, például Oroszországba. Ekkoriban az orosz titkosszolgálat már rendkívül aktív volt Magyarországon, a kormány 2014 januárjában írta alá a megállapodást Oroszországgal a paksi atomerőmű bővítéséről.

Teťáková és Magyar kapcsolata nemcsak Szlovákia szempontjából lehetett problematikus, hanem Magyarországéból is.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Diplomácia

Magyarország

Robert Fico

Smer

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak