Napunk

Napunk newsfilter: Fico bosszújának habos tortáján ma a legédesebb a cseresznye

Karikatúra: Shooty
Karikatúra: Shooty

1. Fico jó napja. 2. Fico stratégiai mesterműve. 3. Fico bosszúja.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/4x41VAGbOIhWo1MKNEcTvQ

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Fico jó napja

Robert Fico boldog. Díszzsebkendője kackiásan kandikál ki zakózsebéből, sok ezer eurós órája diszkréten csillog a csuklóján.

Mintha legalább 15 évet fiatalodott volna, de talán többet is. Nem csoda: nehéz időszakot tudhat maga mögött, és most olyan, mintha újjászületett volna. Olyan, mintha csak most kezdené ezt a kormányzásnak nevezett dolgot. Dominál, ragyog. Mögötte egy festményen a Tátra.

Mögötte Peter Pellegrini és Andrej Danko áll. Előbbi zavartan pislog ide-oda, egyik lábáról a másikra áll, de tudja, hogy ez az ő helye. Fico mögött, feszengve, de voltaképpen megkönnyebbülve. Utóbbi felszegi az állát, hidegen, diadalittasan és lesajnálóan néz az újságírókra, mint a bikanyakú kidobó a pattanásos tinire a kisvárosi diszkóban.

A szájukkal nyugalmat és stabilitást ígérnek. A szemükkel azonban valami egész mást mondanak.

Maffiastílus. A Smer, a Hlas és az SNS együttműködési memorandumának aláírását a felek elegánsnak szánták. A kampányban használt zakó-farmernadrág szettet öltönyre cserélték – már nem lazának és emberközelinek kell látszani, hanem tekintélyesnek.

A filmekben a maffiafőnökök is elegánsak és tekintélyesek. Épp azért, hogy az emberek összekeverjék őket az államférfiakkal, az igazságos vezetőkkel. Egy államférfi azonban a szavakon túl  igyekszik testbeszédével is meggyőzni az embert, hogy megbékélést akar. A maffiafőnök azonban, beszéljen akármilyen nyájasan, fenyeget. Szándékosan. Hogy a vele szemben állók érezzék: hatalma van felettük, amivel bármikor élhet és visszaélhet.

Robert Fico pedig nem spórolt a burkolt fenyegetéssel. Egy szóval sem ígérte, hogy társadalmi konszenzusra törekszik majd, és értésére adta mindenkinek, hogy kik lesznek az ellenségek: az újságírók, a másként gondolkodók, a menekültek és az LMBT+-emberek – és azok is, akik szolidaritás felé vezetnék a társadalmat.

Csibész. Készen állunk – mondja Fico, és hozzáteszi: okultunk. Ezt azonban nem egy olyan vezető hangjával mondja,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Danko

Andrej Kiska

Fico-kormány

Napunk newsfilter

Peter Pellegrini

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak