Napunk

Bűnösnek találta a bíróság Andrej Kiskát adócsalás miatt, két év felfüggesztett börtönt kapott

Andrej Kiska exállamfő a tárgyaláson. Fotó - TASR
Andrej Kiska exállamfő a tárgyaláson. Fotó – TASR

Az ítélet nem jogerős, Kiska fellebbez.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A poprádi járási bíróság bűnösnek találta adócsalás miatt Andrej Kiska volt államfőt. A bíróság szerint szintén bűnös a KTAG cég ügyvezetője, Eduard Kučkovský, akivel szemben Kiskával együtt indult eljárás.

Kiskára két év börtönbüntetést szabott ki a bíróság három évre felfüggesztve, valamint 15 ezer eurós pénzbírságot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a volt államfő a következő három év alatt törvényt szeg – legyen az akár csak egy közlekedési kihágás –, börtönbe kell vonulnia.

Emellett a bíróság hat évre eltiltotta Kiskát attól, hogy vezető tisztséget töltsön be üzleti vállalkozásokban. Kučkovský szintén felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést kapott.

Az ügyész Kiskára és Kučkovskýra 7-től 12-évig terjedő letöltendő büntetést, pénzbüntetést és az üzleti tevékenységtől hat évre való eltiltást kért.

Miről szól ez az ügy?

A vádirat szerint Kiska és Kučkovský a KTAG cég vezető tisztségviselőként folytatólagos adócsalást követtek el, amikor Kiska elnökjelölti kampányának költségeit is a KTAG cég költségeként könyvelték el, majd a cég 2013-ban és 2014-ben ezek után a költségek után is visszaigényelte az áfát, összesen több mint 155 ezer euró értékben. A vád szerint Kiska elnökjelölti kampánya semmilyen módon nem függött össze a cég tevékenységével.

Kiska ügyvédje, Peter Kubina azonban azt mondja,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Kiska

Bíróság

Korrupció

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak