Napunk

A földrengés gyárakat is megkárosított. Az egyik teljesen leállt, mert majdnem felrobbant a kazán

A Felső-Zemplénben történt földrengés legjobban a varannói fafeldolgozót veszélyeztette. Fotó - Bukóza
A Felső-Zemplénben történt földrengés legjobban a varannói fafeldolgozót veszélyeztette. Fotó – Bukóza

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • Több zempléni gyár bár nem volt közvetlen érintett a földrengésben, de attól tartott a vezetés a gyárban, hogy ha az emberek felveszik a munkát, a gépeknek vajon nem lesz-e rejtett hibájuk.
  • A legnagyobb varannói gyárban a rengések után majdnem felrobbant a kazán, és most az egész üzem leállt.
  • Egy homonnai vegyészeti cégnél le kellett állítani a gyártást, és az egyik épületről lehullott a vakolat.

A hétfői földrengés, melyhez hasonlót Szlovákiában utoljára 90 évvel ezelőtt tapasztaltak, leginkább a felső-zempléni Gyapár (Ďapalovce) falu körülötti település lakóit érintette, ami az epicentrumhoz a legközelebb volt. Ugyanakkor veszélyben volt több fontos ipari létesítmény is a régió távolabb eső területein. Hiszen a 35 kilométerre lévő Homonnán ideiglenesen megsérült a föld alatti melegvíz-vezeték.

Több felső-zempléni üzem éjszakai műszakban dolgozó munkásait megijesztették a rengések. Az egyikben majdnem felrobbant a több tízmillió eurót érő kazán, az üzem leállt, mivel még nem ismert a kár mértéke. Egy másik gyárban lehullott a vakolat, és ideiglenesen kiesett az egyik gyártósor is.

A gyárakban amiatt is aggódtak, hogy az ijedt emberek a nehéz éjszaka után kedd reggel egyáltalán felveszik-e a munkát, és hogy az esti földrengés nem károsította-e meg a gyártósorokat annyira, hogy a rejtett hibákra csak reggel derül fény, amikor bekapcsolják őket. A gyárak vezetői az éjszaka folyamán a rosszabb forgatókönyvekre is készültek.

A Denník E négy nagyobb gyár menedzserével beszélt a régióban, melyek fontos szerepet töltenek be a teljes szlovákiai iparban.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Földrengés

Gazdaság

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak