Napunk

Mivel jár az, hogy nincs elég pénz az egészségügyben? Például azzal, hogy az orvosok és a nővérek nem kapnak ebédet

Hétfői ebéd a kórházban. Fokhagymaleves van, gombás csirkesteak és rizs. Fotó - Denník N
Hétfői ebéd a kórházban. Fokhagymaleves van, gombás csirkesteak és rizs. Fotó – Denník N

Nem választhatnak ebédet, csak egyféle főétel és egyféle leves van. Ha szeretnének ebédelni, le kell pecsételniük a jegyet.

Pozsony és környéke a Napunk fókuszában. Keresd Pozsony címkével megjelölt cikkeinket! Ezeket a dél-szlovákiai sztorikat csak nálunk találod meg.

Az orvosoknak és a nővéreknek a legegyszerűbb út az étterembe a rendelőintézeten keresztül vezet, hosszú folyosókat kell átszelni az ajtóig, amelyre egy feliratot ragasztottak: „A konyha aktuális helyzetével a főrévi igazgatóság foglalkozik. A megértését köszönjük.” Az ajtó mögött már látni a nagy éttermet a narancssárga plafonnal és a fehér gumiterítőket az asztalokon.

Hétfőn fokhagymaleves van, gombás csirkesteak és rizs. Kedden frankfurti leves virslivel, rántott csirkemell, krumplipüré és uborka. Pénteken zsemlefelfújt és gulyásleves. A legnagyobb szlovákiai kórház éttermében sem az orvosok, sem a nővérek nem választhatják ki, mit szeretnének ebédelni.

Az étterem munkaerőhiánnyal küzd, nem tudnak akkora fizetést kínálni az embereknek, amiért itt dolgoznának. Így nincs, aki főzzön és kiadja az ebédet úgy, hogy az alkalmazottak megválaszthassák, mit akarnak ebédelni. Már olyan is volt, hogy nem jutott mindenkinek ebéd.

Konkréten a Pozsonyi Egyetemi Kórház ligetfalusi épületéről van szó, az Antolská utcán.

Mint a szocializmusban

Az étterem állapota tényleg nem jó, és az orvosok és a nővérek is panaszkodnak rá. Ha hús van ebédre, a vegetáriánusoknak nincs szerencséjük, ahogy a különböző intoleranciákkal vagy étrend korlátozásokkal élő embereknek sem. Például az egyik nővér nem jár ebédre, mert lisztérzékeny, így az itteni ebéd nem megfelelő a számára. Otthonról próbál ebédet hordani, de a szolgálat mellett ez nem mindig egyszerű.

A Denník N több, a kórházban dolgozó egészségügyi dolgozóval beszélgetett. Nem akarták felfedni a nevüket, mivel a kórházban olyan szabály van érvényben, hogy a kommunikációt a szóvivő intézi. Az orvosok nem panaszkodtak gyakran az ebédre, értékelték, hogy gyakran van hús, az orvosnők és a nővérek azonban kritikusabbak voltak.

A ligetfalusi kórház étterme. Fotó – Denník N

Az alkalmazottak többek között arra panaszkodnak,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészségügy

Pozsony

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak