Napunk

Már majdnem összeállt a Fico-kormány. Kaliňák és Taraba is miniszter lehet (+a miniszterjelöltek névsora)

Robert Fico kormányában miniszter lehet Robert Kaliňák, Matúš Šutaj Eštok, Denisa Saková és Tomáš Taraba. Fotó N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico kormányában miniszter lehet Robert Kaliňák, Matúš Šutaj Eštok, Denisa Saková és Tomáš Taraba. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Cikkünk folyamatosan frissül

Egyetértési nyilatkozatot írtak alá a leendő koalíciós partnerek a kormányalakításról. Robert Fico, Peter Pellegrini és Andrej Danko számára ez már csak formalitás, és inkább a nyilvánosságnak szóló aktus volt.

A Smer–Hlas–SNS kormánykoalíció már finisel az új kormány, Robert Fico negyedik kormányának felállításával. A három párt közös nyilatkozata alapján a Smer adja a kormányfőt és hat minisztériumot foglal el. A Hlas hét tárcát irányíthat, az SNS pedig hármat, közülük egyet jövő januártól. Ez azt jelenti, hogy új tárcát alakít ki az új kormány.

A nyilatkozat alapján a parlament elnökét a Hlas jelölheti, háttérinformációk szerint ezt a posztot Peter Pellegrini töltheti be.

A nyilatkozat arra is kitér, hogy az új kormány egyik célja megreformálni a büntetés-végrehajtási rendszert.

A Smer, a Hlas és az SNS garantálja, hogy Szlovákia külpolitikai orientációjának az alapja az EU-, a NATO- és más nemzetközi szervezetekben való tagság, „a Szlovák Köztársaság szuverenitásának és nemzetállami érdekeinek teljes tiszteletben tartása és az egészséges hazafiság erősítése mellett” – áll a nyilatkozatban.

Fico-kormány

Hlas

Koalíció

Peter Pellegrini

Robert Fico

Smer

SNS

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak