Napunk

Elsőszavazók a választás után: Nem ismerek olyat, aki a Smerre szavazott volna, mindenki a PS és a Szövetség közül választott a környezetemben

Ferenc, Réka, Gáspár és Áron
Ferenc, Réka, Gáspár és Áron

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A 18 éves Gáspárt meglepte az eredmény, a 20 éves Áron viszont számított a Smer győzelmére. A 18 éves Ferenc olyannyira nem tudott azonosulni egyik párttal sem, hogy végül nemcsak szavazni nem volt, hanem a választás eredményét sem követte.

Újra megkerestük az elsőszavazókat, akik a választás előtt elmondták nekünk, terveznek-e szavazni, ha nem, miért nem, ha igen, kire.

Már nemcsak a választás eredménye ismert, hanem az is eldőlt, hogy a Smer alakít kormányt. Ezúttal azt kérdeztük az elsőszavazóktól, hogy végül voltak-e szavazni, kire szavaztak, és mit gondolnak az eredményről.


Bondor Gáspár, 18 éves, Pozsonyeperjes

Iskola: Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium, Dunaszerdahely

Kire szavazott: PS

Voltam szavazni, és ahogy terveztem, a PS-re adtam a voksomat. A saját kis buborékomban teljes mértékben hittem abban, hogy a PS-nek van esélye megnyerni választásokat. Az eredményt látva egy kicsit elszomorodtam, de ha logikusan nézem a dolgokat, akkor ennek kellett történnie.

A szűkebb környezetemben mindenki a PS-re vagy a Szövetségre szavazott, olyan embert nem is ismerek, aki a Smerre szavazott volna.

Bondor Gáspár

Azt nem tudnám megmondani, hogy a velem egykorúak mennyien mentek el szavazni, de ahogy közeledett a választás, egyre kevesebb ismerősömtől hallottam, hogy kihagyják a választást. Aki egy kicsit is úgy gondolta, hogy tennie kell valamit, az elment szavazni, és ennek szerintem nagyon lehet örülni. Az embereket legalább érdekli, hogy mi lesz.


Réka, 19 éves, Komárom

Iskola: gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, grafika szak

Kire szavazott: Nem ment el szavazni

Amikor a választások előtt beszélgettünk, azt mondtam, nem megyek el szavazni. És nem is mentem el. Nem történt olyan esemény, amely megingatta volna az elhatározásomat.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ankét

Híd

Progresívne Slovensko

Smer

Választások 2023

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak