Napunk

„Amióta határellenőrzések vannak, nincsenek migránsok.” Egyes dél-szlovákiai településeken örülnek a rendőröknek

Fotó - TASR
Fotó – TASR

Eddig negyven embert szűrtek ki a magyar–szlovák határon bevezetett ellenőrzésekkel, enyhén csökkent az illegális határátlépések száma.

A szlovák–magyar határ rendőri ellenőrzéséről az Ódor-kormány azután döntött, hogy Csehország, Ausztria és Lengyelország is hasonló intézkedést vezetett be Szlovákiával szemben. A kormány azt ígérte, rugalmasan fognak reagálni az aktuális helyzetre, és a határellenőrzésekre 1,4 millió eurót különítettek el.

A rendőrök és katonák 35 határátkelőhöz vonultak ki, napi 24 órában hat-hat egyenruhás teljesít szolgálatot az egyes átkelőknél.

A kormány döntése értelmében október 14-ig kellene hogy tartsanak az ellenőrzések.

Közben a migrációs helyzet Pozsonyban lett súlyosabb. Az érkezők az ország más területeiről errefelé vándorolnak, hogy innen haladjanak tovább nyugati irányba.

A hétvégén a fővárosban rendkívüli állapotot hirdettek, és a város az állam segítségét kérte. Az időjárás zordabbá válásával az érkezők helyzete is nehezebb lett, miközben sok köztük a nő és a gyerek is. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy hétfőre virradóra csaknem megfagyott egy kisgyerek az elégtelen segítség miatt. Vajnory városrészben fűtött sátrakat bocsátottak az érkezők rendelkezésére.

Negyven migránst tartóztattak fel

Az ellenőrzések a kormány október 5-i határozata után indultak. A belügyminisztérium arról tájékoztatta a Napunkot, mostanáig negyven személyt tartóztattak fel a határon, akik nem teljesítették a belépéshez szükséges feltételeket.

A határellenőrzések pontos hatása az illegális határátlépések számának alakulására még nehezen meghatározható az intézkedés bevezetése óta eltelt idő rövidsége miatt. A belügyminisztérium szerint ugyanakkor már elmondható, hogy enyhén csökkent a szlovák határokon belüli őrizetbe vételek száma illegális határátlépés miatt.

A belügy arra is emlékeztet, az ellenőrzések meghosszabbításáról a kormány dönthet – kérdés, ez még az Ódor-kabinet lesz-e, vagy már a következő kormány, amelyet akár napokon belül kinevezhet Zuzana Čaputová köztársasági elnök.

Ellenőrzés a lengyel–szlovák határon. Fotó – TASR

Ipolyszalkán segített a határellenőrzés

A magyar határ mentén fekvő falvakban a határellenőrzések lenyugtatták a kedélyeket.

Amióta határellenőrzések vannak, nincsenek migránsok, mondja Cagala Szilvia, az Érsekújvári járásban fekvő Ipolyszalka polgármestere. Szalkáról a szomszédos, magyarországi Letkésre híd vezet át. „Biztosan van ennek jelentősége” – mondja a polgármester a rendvédelmi szervek jelenlétéről.

„Amikor nem volt határellenzőrzés, kétnaponta megjelentek a faluban a migránsok, a nap bármelyik szakában, amióta van, egyáltalán nem találkozunk velük. Arra nem emlékszem, hogy migránsokat fogtunk volna a faluban, amikor volt határellenzőrzés, de amint elmennek a rendőrök, azonnal megjelennek.”

Illusztrációs fotó – TASR

A lakosság nem panaszkodik, hogy kényelmetlenséget okoznának az ellenőrzések. „Mi ezt megszoktuk, régen mindig volt határellenőrzés. Ha nincs miért aggódnunk, így is átmehetünk simán a határon, ha van miért aggódni, az mindenkinek az egyéni problémája” – mondta a Napunknak Cagala Szilvia.

Az ipolyszalkai polgármester szerint számukra így sokkal könnyebb a helyzet. Korábban már senki nem mert kimenni az Ipoly-partra sétálni, állítja, mert nem tudták, mikor hol bukkannak fel a migránsok, és ez aggodalmat váltott ki a helyiek körében.

Helembán is nyugodtabb a helyzet

A Párkány melletti Helembán már korábban is intenzívebbek voltak az ellenőrzések. Jelenleg nem érzékeljük, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Belügyminisztérium

Helemba

Illegális bevándorlás

Komárom

Migráció

Párkány

Rendőrség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak