Napunk

A Hlas elutasította a Progresszív Szlovákia ajánlatát. Már biztos, hogy Fico alakít kormányt

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

„A Hlas elnöksége ma egyhangúlag úgy döntött, hogy a továbbiakban kizárólag a Smerrel és az SNS-szel fog tárgyalni a kormányalakításról” – jelentette be Peter Pellegrini a Hlas elnökségének ülését követően. A Hlas elnöke a Smer és az SNS elnökétől is hasonló döntést vár. Hozzátette azt is, hogy más pártokkal megszakítják a további egyeztetéseket.

Ezzel gyakorlatilag egyértelművé tette, hogy Michal Šimečkának, a Progresszív Szlovákia elnökének ezt követően már nincs esélye arra, hogy egy Smer nélküli kormánykoalíciót összehozzon. Pellegrini kijelentette azt is, hogy egyelőre a minisztériumok és az egyes pozíciók elosztását illető kérdésekre nem válaszol.

A Hlas ezzel a döntésével elutasította a Progresszív Szlovákia nagyvonalú ajánlatát. Michal Šimečka, a PS elnöke ma nyilvánosan is felajánlotta Peter Pellegrininek a kormányfői posztot egy Smer és SNS nélküli kormánykoalícióban. Ajánlatát azzal emelte, hogy a Hlas ugyanannyi minisztériumot irányíthatna egy lehetséges kormányban, mint a Progresszív Szlovákia.

Sajtóhírek szerint Pellegrini a kormányfői posztot Robert Ficótól, a Smer elnökétől is elkérte, ám a háromszoros miniszterelnök ezt elutasította. Ennek ellenére volt párttársát választotta koalíciós partneréül.

A progresszívek mindent megtettek

„Olyan ajánlatot kapott tőlünk, amely a Hlast egy jövőbeni kormányban a PS-szel egy szintre emelné, mind létszámban, mind a minisztériumok erősségében” – közölte ma, a Hlas döntését megelőzően a PS elnöke. Portálunknak Martin Dubéci is megerősítette, hogy a jogállamiság megvédése érdekében nem szerették volna a belügyet átengedni a Hlasnak. A Progresszív Szlovákia garanciákat akart arra, hogy az utóbbi három évben elért változások és eredmények megmaradnak, a rendőrség pedig függetlenül dolgozhat tovább.

Fico mellett a lehetséges koalíciós partnerei sem könnyítették meg Michal Šimečka dolgát.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hlas

Michal Šimečka

Peter Pellegrini

Progresívne Slovensko

Smer

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak