Napunk

Részleges ukrán sikerek a déli és a keleti fronton is, a romló időjárás is közbeszól

A hrozai légicsapásban múlt héten elhunyt civilek friss sírjai. Fotó - TASR/AP
A hrozai légicsapásban múlt héten elhunyt civilek friss sírjai. Fotó – TASR/AP

Az ukrán ellentámadás továbbra is lassú tempóban zajlik, eközben az oroszok is támadásokkal próbálkoznak több térségben is. A Kreml információs hadviselésre használná fel a Hamász hétvégi támadását. Ukrajnában is beköszöntött az esős őszi időjárás.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Az ukrán erők némi előrehaladást értek el a négy hónapja tartó ellentámadás keleti és déli hadszínterén – közölték a Reuters híradása szerint hétfőn katonai tisztviselők. Orosz beszámolók szerint ugyanakkor Moszkva erői visszaverték az ukrán támadásokat a keleti fronton található, rommá lőtt Bahmut közelében, és súlyos veszteségeket okoztak a városon kívüli ukrán állásokra mért csapásokkal.

Az ukrán ellentámadás célja a Bahmut körüli területek – elsősorban magaslatok – ellenőrzésének biztosítása, hogy visszafoglalhassák a várost, amelyet még májusban, hónapokig tartó súlyos harcok után vettek be az orosz erők. Délen Kijev az Azovi-tengerig próbál eljutni, hogy ezzel megszüntesse a szárazföldi összeköttetést az orosz megszállás alatt lévő déli és keleti területek között.

Kisebb sikerek Bahmutnál

Ilja Jevlas, az ukrán fegyveres erők Kelet hadműveleti csoportjának sajtószóvivője azt közölte, hogy csapataik „részleges sikert” értek el Andrijivka közelében, amelyet a múlt hónapban foglaltak vissza a közeli Kliscsijivkával együtt.

„Kliscsijivka és Andrijivka közelében folyamatosan visszaverjük a támadásokat” – mondta Jevlas egy országos televíziónak nyilatkozva. „Naponta sikerül előrehaladni a bahmuti szektorban. Több száz méterekről beszélünk, amelyeket felszabadítunk ellenségeinktől, megerősítve a pozícióinkat. Konkrét célok eléréséről azonban még korai lenne beszélni”.

Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleti szektorban harcoló ukrán csapatok parancsnoka arról tájékoztatott a Telegramon, hogy Kijev csapatai folytatják a támadó hadműveleteket a déli előrenyomulás érdekében.

„Részleges sikert értünk el Verbovétól nyugatra” – közölte, utalva az Ukrajna által megcélzott települések egyikére, melyek elfoglalása szükséges a következő nagy célpont, Tokmak városának felszabadításához. Utóbbi elfoglalásával az ukránok egy lépéssel közelebb kerülnének az Azovi-tengerhez.

Az ukrán tisztviselők megnyilatkozásai egybecsengenek a washingtoni Institute for the Study of War (ISW) legfrissebb elemzésével.

Az ISW összefoglalója szerint az orosz erők sem tétlenek, lokális támadó műveleteket indítottak a Zaporizzsjai területen, Huljajpoletól délre. Ezek azonban inkább csak taktikai jellegű tevékenységek az ukrán ellentámadás lassítására.

Közbeszól az időjárás

Az amerikai elemzők orosz katonabloggerekre hivatkozva azt írják, hogy az esőzések rontják a látási viszonyokat Dél-Ukrajnában, ez pedig akadályozza az orosz és ukrán felderítő drónok működését. Egy orosz katonablogger pedig arról számolt be, hogy a sárossá vált talaj akadályozza a lánctalpas járművek mozgását, bár egy másik blogger szerint a talaj még nem vált annyira sárossá, hogy befolyásolja a járművek mozgását.

Az ISW kiemeli, hogy a feltételek a frontvonal mentén eltérőek lehetnek, bár az időjárási körülmények romlása általánosnak mondható.

A keleti hadszíntéren is komplikálja a helyzetet az időjárás. Ilja Jevlas katonai szóvivő arról számolt be, hogy az orosz erők a heves esőzések miatt kevésbé tudnak a légi és dróntevékenységre támaszkodni a kelet-ukrajnai Kupjanszk–Liman vonal mentén.

Kreml: a Hamász támadása gyengítheti Ukrajna nyugati segélyezését

Az ISW kitér arra is, hogy Oroszország az információs hadviselés részeként felhasználja a Hamász Izrael ellen indított támadását. Ugyanakkor megjegyzik, hogy jelen állás szerint semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a Kreml bármilyen módon irányította vagy támogatta volna a Hamász támadását, illetve más módon köze lenne ahhoz.

A washingtoni elemzők szerint úgy tűnik, hogy a Kreml két párhuzamos narratívát futtat a történtekről az orosz–ukrán háborúra gyakorolt hatásukkal összefüggésben.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Arab-izraeli konfliktus

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak