Napunk

Nem zárható ki, hogy a jövőben is számolhatunk földrengésekkel, mondja Csicsay Krisztián szeizmológus

Egy felsőbaskóci (Baškovce) családi ház a földrengés után. Fotó - TASR
Egy felsőbaskóci (Baškovce) családi ház a földrengés után. Fotó – TASR

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Hétfő este 20.23-kor földrengés rázta meg Szlovákia keleti részét, melynek hatását leginkább az Eperjesi és a Kassai kerületben lehetett érezni, ugyanakkor a földmozgást Rozsnyó és Tornalja környékén is észlelték.

Szlovákiában ritkán fordul elő, hogy megmozdul a föld. Csicsay Krisztiánt, a Szlovák Tudományos Akadémia Földtani Intézete Szeizmológiai Részlegének vezetőjét kérdeztük a jelenségről.

Beomlott falak és gázszivárgás

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a földrengés nem okozott személyi sérülést. A földmozgás okozta anyagi károk miatt rendkívüli helyzetet hirdettek a Varannói járásban. A helyzet Holcsíkon (Holčíkovce) és Gyapáron (Ďapalovce), valamint a sztropkói járásbéli Kövesen (Kolbovce) a legrosszabb.

A településeken károk keletkeztek az elektromos vezetékekben, egyes családi házaknál megsérült a gáz- és vízvezeték, számos lakás falán megrepedt a vakolat, valamint néhány épület szerkezete is megsérült. A térségben ennek következtében akadozik az áramellátás is. A károkat még nem becsülték fel.

Az Eperjesi kerületben hét helyszínre riasztották a tűzoltókat. Gyapáron 44 személyt kellett evakuálni, és 15 családi házat zártak le. Eperjesen társasházban észlelt gázszivárgás miatt hívták ki a tűzoltókat. A helyszínre a Szlovák Gázművek (SPP) szakembere is kiérkezett, aki elhárította a veszélyt. Az épület lakói így visszatérhettek otthonaikba. Egy másik társasház lakói pedig azért kértek segítséget, mert megrepedt az épület fala. A kiérkező statikus vizsgálata szerint viszont nem sérült meg a ház tartószerkezete, így az ottani lakók is visszatérhettek a lakásaikba.

A homonnai városvezetés arról számolt be, hogy a városban több helyen megsérült a meleg vizet szállító vezeték, aminek következtében a I-es lakótelepen, a Mierová és a Sládkovičova utcákban szünetel a melegvíz-ellátás, a hiba elhárításán egészen kedd 12.30.ig dolgoztak. Emellett pedig a Mierová utcai óvoda, valamint a homonnai városi hivatal épületén is keletkeztek felületi repedések, közölte Marián Škuba sajtóreferens.

A zemplénpálhegyi (Pakostov) görög katolikus templom a földrengés után. Fotó – TASR

A járás Felsőbaskóc (Baškovce) nevű településén a helyi templomban, óvodában és 15-20 családi házban is kár keletkezett. Az érintett házak esetében leginkább régebbi épületekről van szó. Az egyik ház kéménye az udvaron parkoló autóra omlott rá. Pavol Tamáš polgármester elmondása szerint az emberek szinte sokkot kaptak, mivel a falu közel fekszik az ukrán határhoz, s így a település lakói nem tudták, hogy repülő zuhant-e le vagy rakéta csapódott-e be valahova.

Szlovákia mindkét atomerőműve problémamentesen működik.

Ódor: minden tőlünk telhetőt megteszünk

Ódor Lajos kormányfő nyilatkozatában kifejezte örömét afelett, hogy a földrengés során nem történt személyi sérülés.

„Szeretnék mindenkit biztosítani arról, hogy mindent megteszünk azért, hogy a lehető leghamarabb felmérjük a keletkezett károkat és hogy felvázoljuk a lehetséges megoldásokat” – nyilatkozta a kormányfő.

Egyben köszönetet mondott minden egységnek, amely részt vesz a segítségnyújtásban és a károk feltérképezésében, valamint elhárításában.

Mit éreztek az emberek?

Nagykaposon remegett az ablak és mozogtak a bútorok, számolt be egy, a városban élő olvasónk. „Az egész csupán néhány másodpercig tartott, szinte fel sem érkeztem fogni, mi történik. Eszembe jutott egy lehetséges rakéta-becsapódás, de nem rémültem meg annyira, hogy mondjuk kirohantam volna a házból.”

A 70 éves Kovács Magda lassan ötven éve él az ország második legnagyobb városában. „Nem emlékszem rá, hogy valaha is megmozdult volna a föld Kassán” – mondta portálunknak az asszony. Elmondása szerint a híradó után lefekvéshez készülődött a mosdóban.

„Egyszer csak remegni kezdett a padló a lábaim alatt. Nagyon megijedtem, mert egyedül élek. Kijöttem a mosdóból és láttam, hogy a nappaliban kilengett a csillár, a poharak is elmozdultak az üvegpolcon” – mondta Kovács Magda. Megfordult a fejében az is, hogy nem történt-e valamelyik szomszéd lakásban valami baj, és nem annak a hatását érzékelte-e. Az eperjesi gázrobbanás még tisztán él az emlékeiben.

„Az erkélyre nem mertem kimenni, az ablakból nem láttam semmi különöset. A rengés után nem sokkal telefonált a lányom, ő nyugtatott meg azzal, hogy a földrengést már a nagyobb újságok oldalain is megerősítették” – mondta a téhányi lakótelepen élő asszony. Állítása szerint nála semmiben nem tett kárt a földmozgás.

Nem érzékelte viszont a földrengést Török Tímea, aki a Furcsa lakótelepen él férjével és 7 hetes gyermekével. „Nagyon sok ismerősünk és barátunk jelezte, hogy érezték a földmozgást itt Kassán. Néhányan valóban megriadtak, leginkább az idősebbek ijedtek meg. Mi viszont semmit nem észleltünk az egészből. Igaz, a barátaink is azt mondták, nagyon rövid ideig, csak pár másodpercig tartott az egész” – mondta Török Tímea.

Mit lehet tudni pontosan a tegnap esti földrengésről?

A hétfő esti földrengésről azt kell tudni, hogy 4,9-es erősségű volt, a fészekmélysége körülbelül 18 km, az epicentruma pedig Gyapár községhez közel volt. Azt, hogy pontosan mi játszódott le a Föld belsejében, még mi sem tudjuk. Valószínűsítjük, hogy a Föld mélyében levő geológiai egységek csúsztak el egymás mellett.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Földrengés

Kelet-Szlovákia

Szlovák Tudományos Akadémia

Tudomány

Aktuális, Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak