Napunk

Napunk newsfilter: Pellegrini átadta az országot Ficónak

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Fico, akit öt éve elkergettek, visszatér. 2. Keleten megmozdult a föld, de nem az amerikaiak voltak. 3. Új rendelők nyílhatnak, orvosok kerestetnek.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Fico, akit öt éve elkergettek, visszatér

A nap belpolitikai eseménye: Peter Pellegrini döntött. Robert Ficót választotta, vagy Fico választotta őt, ez jelen pillanatban kevésbé fontos. Eldőlt, hogy Fico, a csúfosan megbukott miniszterelnök alakíthat kormányt.

A Hlas elnöksége ma egyhangúlag megszavazta, hogy a Smerrel és az SNS-szel folytatja a koalíciós tárgyalásokat, melyek a kiszivárgott információk szerint a bejelentést követően felgyorsulhatnak, és az államfő által megszabott kéthetes határidőt tartani tudja a választások győztese, Robert Fico.

Pellegrini nem fogadta el a demokratikus pártok ajánlatát, nem akart kormányfő lenni, nem kérte a belügyminisztériumot, hanem korábbi főnökét választotta. És bár ez volt a valószínűbb forgatókönyv, mától teljesen egyértelmű, hogy a Hlas és a Smer egy brancs.

A liberális szavazótábor az utolsó pillanatig reménykedett egy váratlan fordulatban, hogy a Hlas mellettük teszi le a voksot, de Pellegriniék nem merték ezt meglépni. Nem ismert, mivel győzte meg Fico volt kihívóját, aki első ránézésre a könnyebb, de a párt számára a kockázatosabb utat választotta.

Pellegrini döntésével egy hosszú, elnyújtott agónia vár az országra. Ha valami működni látszott az elmúlt hároméves kormányzás során, akkor az helyenként az igazságszolgáltatás és a rendőrség munkája volt, még úgy is, hogy hatalmas ellenszélben dolgoztak.

A Hlas elnökségének mai döntése visszaveti az országot abba az időszakba, amikor a jogot és a törvényt megtiporták és meggyalázták.

A döntés utáni percekben még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a következő kormány munkáját illetően, csakhogy azok térnek vissza a múltból, akiket már túl jól ismerünk.

Robert Fico, a hatalom megszállottja negyedszer is miniszterelnöke lesz Szlovákiának. 79 kormánypárti képviselővel, szűk parlamenti többséggel, a Szlovák Nemzeti Párt szakadárjaival vág neki a ciklusnak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészségügy

Földrengés

Hlas

Napunk newsfilter

Ódor-kabinet

Peter Pellegrini

Robert Fico

Smer

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak