Napunk

Martin Dubéci: A nemzetiségi kérdés megoldását nem csupán a kisebbségi törvény jelenti, hanem a régiófejlesztés is

Martin Dubéci. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Martin Dubéci. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Martin Dubéci a Progresszív Szlovákia listáján szerzett parlamenti mandátumot, bár korábban tíz évig élt Pozsonyban, három éve visszaköltözött Kassára, parlamenti képviselőként a régió egyik hangja szeretne lenni.

A vegyes családból származó politikus kétnemzetiségűnek vallja magát, bár bevallása szerint az utóbbi időben kevesebb időt tölt magyar környezetben, így a magyar nyelvet is ritkábban van lehetősége használni, de figyelemmel követi a magyarországi politikát és a kulturális életet is.

Beszélgetésünkből kiderül, hogy:

  • ki fogja a Progresszív Szlovákia részéről vinni a nemzetiségekkel kapcsolatos témákat a parlamentben,
  • milyen szemszögből közelíti meg a szlovákiai magyarok helyzetének kérdését,
  • hogyan vélekedik a nemzetiségi iskolák fenntartásáról és a nemzetiségi iskolák normatívájának az emeléséről,
  • hogyan alakítaná át a biztonsági erők működését.

Ön nem lesz újonc a parlamentben, hiszen 2012 és 2014 között parlamenti asszisztensként dolgozott. Előtte viszont inkább bloggerként, egyfajta elemzőként volt ismert. Miért lépett be a politikába?

2016-ban független jelöltként indultam a Híd választási listáján, úgy éreztem, hogy a progresszív liberális politika nincs képviselve sem a parlamentben, sem pedig általában a politikában. 2016-ban a Smernek 83 képviselője volt a parlamentben, Marian Kotleba volt Besztercebánya megyeelnöke, és úgy tűnt, először fog parlamenti mandátumot szerezni. Tudjuk, hogyan végződött a választás.

Abban az időben ismerkedtem meg Ivan Štefunkóval és Michal Trubannal, úgy gondoltuk, szükség van egy pártra, mely ezeket az értékeket fogja képviselni. Tulajdonképpen ezért léptem be a politikába, képviselni akartam ezeket az értékeket és tenni azért, hogy jelen legyenek a politikában.

Ön jelen volt Radoslav Procházka Sieť pártjának alapításánál is, ott nem kapott teret a progresszív liberális politika?

Én 2016-ig munkaként tekintettem a politikára. Elsősorban tanácsadóként, szakmai konzultánsként dolgoztam, ezt munkának tekintettem. A Progresszív Szlovákia megalapítása arról szólt, hogy a különböző pártokban, szervezetekben és a civil szférában dolgozó emberek úgy érezték, hogy a politikai palettán található pártok egyike sem képviseli ezeket a nézeteket, a Sieť sem.

A Hídból csak ezért jött el, vagy a döntésében szerepet játszott az is, hogy a párt koalícióra lépett a Smerrel és az SNS-el?

Nem értettem egyet azzal a koalícióval, ezt akkor sem titkoltam, de soha nem éreztem magam a Híd részének, nem voltam tagja a pártnak. Független jelöltként indultam a párt listáján. A Híd döntött, én pedig úgy gondoltam, az országnak nem azon az úton kellene továbbhaladnia. Utólag kiderült, hogy jól láttam a dolgokat.

Egyik alapítója, majd öt évig pártigazgatója volt a Progresszív Szlovákiának, miért vonult vissza a 2020-as választásokat követően?  

A 2020-as év mindenki számára nehéz időszak volt, sokat dolgoztunk azon, hogy a párt sikeres legyen. Tíz évet töltöttem Pozsonyban, politikai környezetben, a választások után úgy éreztem, ki kell szellőztetnem a fejem és erőt kell gyűjtenem. A szüleim Kassán éltek, kitört a koronavírus-járvány, és én megfelelőnek találtam azt az időszakot arra, hogy visszaköltözzek Kassára. Ezt utólag is jó döntésnek tartom.

Most miért tér vissza a napi politikába?

Annak ellenére, hogy Kassán éltem, kapcsolatban maradtam a Progresszív Szlovákiával, amikor Michal Šimečka átvette a párt vezetését, a tanácsadója lettem, és egy szűk csapattal elkezdtünk együtt dolgozni. A választások előtt világossá vált, hogy ha jó eredményt akarunk elérni, mindenkinek ki kell vennie a részét a munkából. Abban állapodtunk meg, hogy én is elindulok a listán, de továbbra is Kassán fogok élni. Regionális parlamenti képviselő leszek, mert nem egészséges, ha minden képviselő Pozsonyban él. Nagyon inspiráló volt számomra az utóbbi három év, tágabb kontextusban látom a dolgokat.

Michal Šimečka megválasztása egyfajta impulzus volt? Irena Bihariovával nem volt ilyen kapcsolata?

Személyes döntés volt. Nem függött össze a volt elnökasszonnyal, 2020 után, illetve családi okok miatt is úgy éreztem, pihenésre van szükségem.

Hogyan értékeli a párt mostani választási eredményét és azt, hogy több mint 6600 preferenciaszavazatot szerzett?

A Progresszív Szlovákia számára fantasztikus eredmény, hogy egy Európa-orientált, liberális, zöld párt Közép-Európában 2023-ban több mint 500 ezer szavazatot kapott. Természetesen a szélesebb kontextust és a többi párt eredményét is érzékeljük. A párt szempontjából óriási felelősség, hogy ezzel a bizalommal és az általunk képviselt értékekkel érzékenyen bánjunk. Én gyakorlatilag nem kampányoltam, az utóbbi három hónapot Pozsonyban töltöttem, a pártelnökkel a programon és azon dolgoztam, hogy politikailag felkészültek legyünk. Most viszont visszamegyek Kassára és regionális politikus leszek.

A többi párt eredménye meglepte?

Legjobban annak örültem volna, ha a demokratikus pártok több szavazatot kapnak, de a választók így döntöttek. Az eredmény sokkal rosszabb is lehetett volna, ha belegondolunk, min ment át az ország az utóbbi három évben. A koronavírus-járvány után kitört a háború, megugrott az infláció, és mindezek mellé volt egy kaotikus kormányunk. Most nagyon érzékenyen kell bánnunk az emberek bizalmával. Két lehetőségünk van, az egyik, hogy Robert Fico megalakítja negyedik kormányát, a másik pedig, hogy megakadályozzuk Fico hatalomra kerülését.

Fotó – Martin Dubéci archívuma

Lát valós esélyt arra, hogy meggyőzik Peter Pellegrinit, ne a volt párttársakkal lépjen koalícióra?

Ez egy nagyon bonyolult kérdés. Robert Ficónak van felhatalmazása arra, hogy kormányt alakítson, ajánlatot tett, kiterítette a kártyáit. Mi mindet megteszünk azért, hogy alternatívát kínáljunk, és látok rá esélyt. Ehhez természetesen az kell, hogy a Hlas eldöntse, a régi politika, a régi rendszer része akar lenni, vagy egy új politikai alapra akar összpontosítani. Kérdés az is, hogy a többi párt hozzáállása mennyire lesz konstruktív. Mi valóban mindent megteszünk azért, hogy ez az alternatíva létrejöhessen. Készek vagyunk lemondani a miniszterelnöki posztról, de kitartunk amellett, hogy mi jelölhessük a belügyminisztert, illetve hogy a Hlasnak ne legyen befolyása a belügyre.

A miniszterelnöki pozíción túl milyen további áldozatot kell vagy lehet meghozni még annak érdekében, hogy Robert Fico ne alakíthasson kormányt?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Martin Dubéci

Progresívne Slovensko

Választások 2023

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak