Napunk

Napunk newsfilter: Minél tovább húzódnak a tárgyalások, annál később érkezik meg a Fico ígérte Kánaán

Türelmetlenség. „Alakítsa már meg a kormányt! Szeretnénk azt az olcsóbb élelmiszert!" Grafika: Shooty
Türelmetlenség. „Alakítsa már meg a kormányt! Szeretnénk azt az olcsóbb élelmiszert!” Grafika: Shooty

1. Egy véget nem érő konfliktus emberi hajtóerővel. 2. Elveszve a kormányalakítás titkaiban. 3. A kiegyensúlyozott költségvetés erősen visszavetné a gazdaságot.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Egy véget nem érő konfliktus emberi hajtóerővel

A hétvégén a Gázai övezetből rakétákat lőttek ki Izraelre, civilek ellen támadtak az ország déli városaiban, és túszokat gyűjtöttek a Hamász terroristái. Izrael válaszcsapást mért a Gázai övezetre és kiürítette a határ menti településeket, teljesen lezárta az országrészt. A terrortámadásnak eddig több mint 700 áldozata van az izraeli oldalon, a válaszcsapások következtében szintén több száz palesztin hunyt el. Katonák és civilek, felnőttek és gyerekek.

Egy munkájába belealvó titkosszolgálat, a megegyezés ábrándját, a katonai erő elrettentő erejét túl komolyan vevő döntéshozók az egyik oldalon, soha ki nem hunyó gyűlölet, presztízsharc, hatalomvágy a másikon.

Izraelé a térség egyik legerősebb hadserege, amely ellen a Hamásznak semmi esélye sincs. Ha pénzbeli, szakmai, logisztikai stb. segítséget kapnak is más iszlám szervezetektől és Irántól, akkor is, némi túlzással, de csak sufnifegyvereik lesznek az izraeli hadseregéhez képest.

Ilyen haderőn ülni elkényelmesítheti az embert, gondolhatja azt, hogy ki az a bolond, aki a válaszlépést számításba véve megtámadja országát.

Ugyanakkor az utóbbi évek biztonságát épp a jó katonai és titkosszolgálati együttműködés biztosította Izraelnek, ami szintén megszokottá, így kevésbé ellenőrzötté válhat. Most is ez történt, hiszen egy ekkora akciót sokáig szerveznek, a hírek szerint két évig, de elkerülte az izraeliek figyelmét, pedig állítólag az egyiptomi titkosszolgálat figyelmeztette is őket.

Izrael az elrettentés eszközét választotta: teljes blokád alá vette a Gázai övezetet, nem jut be senki és semmi, még a villanyt és a vizet is elzárták, nem törődve a civil lakossággal: „Szörnyek ellen harcolunk, és eszerint cselekszünk” – mondta Joav Gallant védelmi miniszter.

Közben az EU is leállította a palesztin lakosság támogatására szánt pénzek folyósítását. Amerikai források szerint 48 órán belül megindul a Gázai övezet ostroma.

A Hamász pedig ott folytatja, ahol abba sem hagyta, hiszen célja nem csupán Palesztina önállósága, hanem

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Danko

Arab-izraeli konfliktus

Gazdaság

Izrael

Koalíció

Költségvetés

Michal Šimečka

Napunk newsfilter

Peter Pellegrini

Robert Fico

Terrorizmus

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak